Çevre

Polonya'da Oder Nehri'nden 100 ton ölü balık çıkarıldı

Toplu ölümlerin nedeni henüz tespit edilemedi

17 Ağustos 2022 12:31

T24 Dış Haberler

Polonyalı itfaiyeciler, Almanya ve Polonya'dan geçen Oder Nehri'nden 100 ton ölü balık çıkardı. Nehirde sebebi belirlenemeyen bir doğal felaket olduğuyla ilgili endişeler artıyor. 

Polonya İtfaiyesi'nin basın ofisinden Monika Nowakowska-Drynda, "Nehirde daha önce bu boyutta bir operasyon yapmamıştık" dedi. 

Nowakowska-Drynda, Oder Nehri'nden cuma gününden bu yana 100 ton ölü balık çıkarıldığını doğruladı. Balıkların nehirden çıkarılmasında 500'den fazla itfaiyecinin görev yaptığı belirtildi. 

Alman yetkililer, geçen günlerde nehirde binlerce ölü balık görüldükten sonra yüzülmesini ve balık tutulmasını yasaklamıştı. 

Çevreciler, toplu balık ölümlerinin Oder'in ekosistemine çok büyük zarar verebileceğini belirtiyor.

Balık ölümlerinin sebebi henüz tespit edilemezken Polonya "çevre felaketinden sorumlu olanların bulunmasına yardım edenlere" 210 bin Euro ödül verileceğini belirtti. 

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki geçen hafta yaptığı açıklamada, "Büyük ihtimalle risklerin ve sonuçların bilinmesine rağmen nehre yüksek miktarda kimyasal atık döküldü" dedi. 

Polonya'nın Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Anna Moskwa ise nehirde zehirli maddeye rastlanmadığını; sadece tuzlu su oranında yükseliş görüldüğünü" ifade etti.