Çevre

Phaselis’e İzmir’den bilirkişi heyeti atandı

19 Temmuz 2023 15:35

Yürütmeyi durdurma kararı verilen Phaselis’teki günübirlik tesis ve plaj projesi için Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir akademisyenin başkanlığında bilirkişi heyeti atandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Phaselis Antik Kenti’nin Alacasu ve Bostanlık koylarına yapılmak istenen günübirlik tesis ve plaj projesi için verilen yürütmeyi durdurma kararından sonra beklenen bilirkişi keşif tarihi belli oldu.

Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, bakanlığın ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ projesine karşı Ankara 3’üncü İdare Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında 28 Temmuz’da keşif yapılacak. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde görevli bir akademisyenin başkanlık edeceği keşifte projenin, bölgenin kültürel ve doğal dokusuna etkileri değerlendirilecek.

Keşif esnasında Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi, Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) ve çevre örgütleri de Phaselis’te olacaklarını açıkladı.

"Buradan çıkacak rapor önemli"

Phaselis Antik Kenti ve bölgede inşaatı başlayan projenin etkileriyle ilgili raporda “Bilimsel saha tahrip oluyor” uyarısında bulunan Arkeologlar Derneği Antalya Şubesi’nin başkanı Sevgi Temiz, bilirkişi keşfine 10 gün kala şunları söyledi: “Dokuz Eylül Üniversitesi’nden gelecek keşif başkanı ve heyetin yapacağı incelemeler neticesinde bir rapor hazırlanacak. Buradan çıkacak karar önemli. Sonuç, mahkeme kararını etkileyecek, yönlendirecek. Ama yine de bilirkişi raporu nihai karar olmak zorunda değil. Raporda yanlışlar, eksikler varsa itiraz edilir.”

"Phaselis'e tarafız"

Bilirkişi keşfi için belirlenen 28 Temmuz’da sivil toplum örgütleriyle birlikte orada olmayı planladıklarını belirten Temiz, “Biz Arkeologlar Derneği olarak o gün orada olmak istiyoruz tabii ki. Her ne kadar davacı taraf olmasak da Phaselis’in tarafında olan gruptayız. Phaselis’in korunması için ortaya konulan çabaya desteğimiz tamdır. Biz her zaman bu konudaki desteğimizi ve tavrımızı açık bir şekilde dile getirdik. Keşif yapılırken bizim orada hukuki açıdan bir pozisyonumuz olmayacak ama yine biz orada bulunmayı isteriz” diye konuştu.

"İzmir tarafsız bir tercih olabilir"

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Saadet Öztürk de 28 Temmuz’daki keşif incelemesi esnasında gözlemci olarak Phaselis’te bulunmayı planladıklarını belirterek, çıkacak raporun öneminden bahsetti: “Çevre davalarında yüzde 90 bilirkişi raporuna göre hareket ediliyor. Bölgede daha tarafsız bir bilirkişi keşfi için Dokuz Eylül Üniversitesi tercihi yapılmış olabilir. Önemli bir dava. Bu keşiften çıkacak rapor da son derece önemli.”