Kültür-Sanat

'Perfect Days/Mükemmel Günler'in başkahramanı neden sürekli aynı fotoğrafı çekiyor; işte yönetmenin sona gizlediği o detay

23 Nisan 2024 18:45

Başrolünde Koji Yakusho'nun yer aldığı ünlü yönetmen Wim Wenders'ın 2023 yapımı ‘Perfect Days/ Mükemmel Günler’ filmi, toplumdan kendini uzaklaştırarak Tokyo’daki kamu tuvaletlerini temizleyerek hayatını sürdüren Hirayama'nın sade ve fazla düzenli hayatını merkeze alıyor.

Günlük rutinlerin monotonluğu içinde bile bir anlam ve güzellik bulunabileceğinin anlatıldığı düşünülen filmde ana karakter Hirayama'nın hayatındaki rutinler -işe gidip tuvalet temizlemek, kitap okumak, müzik dinlemek- film boyunca tekrarlanan sahnelerle sık sık ön plana çıkıyor.

Filmde başkahramanın neden sürekli aynı konumdan, aynı ağacın fotoğrafını çektiği en çok merak edilen sahnelerdendi. Wenders'ın filmin son jeneriğine sakladığı detay birçok izleyicinin gözünden kaçtı.

Son jeneriğin ardından ekrana gelen görüntüde ağaç yapraklarının arasından sızan ışığın olduğu siyah beyaz görselin üzerinde "'Komorebi', rüzgarda sallanan yaprakların yarattığı ışık oyunu anlamına gelen Japonca kelimedir. Sadece o anda bir kereliğine var olur" ifadelerine yer verildi.

Aslında filmin başkahramanının her gün aynı fotoğrafı çekerek 'komorebi'yi fotoğraflamak istediği anlaşıldı.

TIKLAYIN | Wim Wenders’ın ‘Perfect Days / Mükemmel Günler’ filmiyle yıllar sonra listelere dönen 12 efsane şarkı

TIKLAYIN | 43. İstanbul Film Festivali'nde hangi filmler var?