Asuman ARANCA
T24, Necip Hablemitoğlu suikastının zanlılarından eski Özel Kuvvetçi Albay Levent Göktaş’ın Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yakalanmasının detaylarına ulaştı. Edinilen bilgiye göre Bulgaristan, yaklaşık 1 hafta önce ülkelerine kaçak yollarla giren Levent Göktaş hakkında adli işlem yaptıklarına ve Göktaş’ın Svilengrad şehrinde olduğuna ilişkin istihbari bilgiyi İçişleri Bakanlığı ile paylaştı. İçişleri Bakanlığı da Göktaş ile ilgili bu bilgiyi Adalet Bakanlığı'na iletti.
Bunun üzerine savcılık, Göktaş hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı üzerinden İnterpol’e talep gönderdi. Ayrıca Göktaş’ın yakalanması durumunda geçici olarak tutuklanması için Bulgaristan’dan talepte bulundu.
Türkiye’nin 4 aydır yakalayamadığı Göktaş, hakkında kırmızı bülten çıkarılmasından sadece 2 gün sonra Svilengrad’da yakalandı. Göktaş’ın, hakkındaki yurtdışına çıkış yasağı ve yakalama kararına karşın Bulgaristan’a gidebilmesi ise soru işaretlerine neden oldu.
Önce yakalandı, kefaletle serbest kaldı
Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma kapsamında 31 Ağustos tarihinde hakkında kırmızı bülten kararı çıkarılan emekli Albay Levent Göktaş, Bulgaristan’ın Svilengrad şehrinde yakalandı.
Hakkındaki gözaltı kararı sonrası firar etmesi uzun süre tartışılan Göktaş’ın yakalanmasının arka planına ilişkin bilgilere T24 ulaştı. Edinilen bilgiye göre Bulgaristan, Göktaş’ın Edirne üzerinden kendi ülkelerine kaçak yollarla giriş yaptığını belirledi. Bulgaristan’da gözaltına alınan Göktaş, aynı gün kefaletle serbest bırakıldı.
Daha sonra Bulgaristan istihbari birimleri, İçişleri Bakanlığına, ülkelerine kaçak yolla giriş yapan Göktaş hakkında adli işlem yapıldığını, Göktaş’ın halen Svilengrad şehrinde bulunduğunu bildirdi. İçişleri Bakanlığı da Bulgaristan’dan gelen bilgiyi Adalet Bakanlığına iletti.
Bulgaristan’a “geçici tutuklama” talebi
Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğince hakkında yakalama kararı çıkarılan Göktaş’ın Bulgaristan’da olduğunun öğrenilmesi üzerine Bakanlık, savcılığa durumu bildirdi.
Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 27 Ağustos Cumartesi günü, Göktaş hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı aracılığıyla İnterpol’e başvururken, Bulgaristan’dan da Svilengrad’da olduğu belirlenen Göktaş’ın “yakalanması ve geçici olarak tutuklanması” talebinde bulundu.
Interpol Genel Sekreterliği de talebi yerinde görerek, 31 Ağustos tarihinde Göktaş hakkında kırmızı bülten çıkardı.
Kırmızı bülten ve geçici tutuklama talebinin ulaşmasından sadece 2 gün sonra Bulgaristan, Türkiye’nin yaklaşık 4 aydır yakalayamadığı Göktaş’ı Svilengrad’da yakaladığını bildirdi. Göktaş’ın halen nezarette tutulduğu ve Bulgar bir avukat ile görüştüğü öğrenildi.
Hablemitoğlu suikastı hakkında
Yıllar öncesinde, "Fetullahçılar Türkiye'nin yüz yüze olduğu en tehlikeli tehdit odağıdır" diyen Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü.
Soruşturma, dönemin Ankara DGM Savcısı Cengiz Köksal tarafından yürütüldü. İstanbul'da 5 kişiyi para için öldürmekten yargılanan bir sanık, 2003'teki bir duruşmada suikastı kendisinin gerçekleştirdiğini öne sürdü. İddia üzerine bazı kişilerin ifadesine başvuruldu, bazı yerler arandı ancak iddiayı doğrulayacak delillere ulaşılamadı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Temmuz 2016'da, Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 73 kişi hakkında silahlı terör örgütü kurarak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalıştıkları gerekçesiyle dava açtı. İddianamede Hablemitoğlu cinayeti ile FETÖ ilişkilendirildi.
Suikastın faillerine ilişkin bilgiye sahip olduğu ortaya çıkan Ukrayna'da yaşayan Nuri Gökhan Bozkır hakkında, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından 14 Mayıs 2019'da Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı çıkartıldı. Bozkır ilerleyen aylarda Türkiye’ye iade edildi ve tutuklandı. Soruşturma devam ediyor.
|
YAZI DİZİSİNİN BİRİNCİ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | Açılmasına katkı sağladığı altın madenine mücadele ettiği Gülen cemaati nasıl hâkim oldu, ABD ne için devreye girdi, suikast öncesinde ve sonrasında neler yaşandı?
YAZI DİZİSİNİN İKİNCİ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | Hablemitoğlu’na ‘MİT’ suçlaması, var olmayan ‘altın’ belgesi ve varlığı kanıtlanamayan kurye profesör
YAZI DİZİSİNİN ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası: İfadelerde cinayetle suçlanan eski Özel Kuvvetler Komutanlığı mensupları hakkında yıllarca işlem yapılmadı!
YAZI DİZİSİNİN DÖRDÜNCÜ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | Eski ÖKK subayı Nuri Gökhan Bozkır: 2015’te dönemin İstanbul Başsavcısı İrfan Fidan’a bildiklerimi anlatmama rağmen resmi ifadem alınmadı!
YAZI DİZİSİNİN BEŞİNCİ BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası: Sedat Peker neden ‘Başıma gelmeyen kalmadı’ diye ifade verdi, soruşturma 13 yıl boyunca nasıl savsaklandı, MİT Hablemitoğlu’nu hangi konuda uyardı?
YAZI DİZİSİNİN ALTINCI BÖLÜMÜ | Hablemitoğlu Dosyası | 2015 yılında verilen ifadede açıklanan isimler yedi yıl boyunca korundu: ÖKK’daki herkes ÖKK’daki katili biliyordu!