Kültür-Sanat

Pera Film’den Cadılar Bayramı seçkisi; “Bu filmin son 12 dakikasından daha korkutucu bir şey varsa, o da filmin ilk 80 dakikası”

The Rocky Horror Picture Show 'dan bir sahne

16 Ekim 2023 12:45

T24 Kültür Sanat

Pera Film, sonbahar gösterimleri kapsamında Cadılar Bayramı’na özel mini bir seçki hazırladı. 'Ritmik Kâbuslar' adlı program 24-31 Ekim tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda izleyiciyle buluşacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Film ve Video Programları, kökeni Pagan geleneklerine dayanan ve tüm dünyada popüler kültürün parçası haline gelen Cadılar Bayramı’na özel bir programı sinemaseverlerin beğenisine sunuyor.

'Ritmik Kâbuslar' başlıklı seçki, karanlık estetiği, habis müzikleri ve dans sahneleriyle dikkat çeken hikâyelere odaklanıyor.

Rüyanın sevilmeyen kardeşi kâbusun başrolde olduğu mini programda, Jim Sharman imzalı kült klasik 'The Rocky Horror Picture Show' ve olağanüstü sahne tasarımlarıyla korku sinemasının kilometre taşlarından olan 'Suspiria'  yer alıyor.

1970’ler sinemasından tüyler ürperten hikâyeler

Başrollerinde Tim Curry, Susan Sarandon ve Barry Bostwick’in yer aldığı The Rocky Horror Picture Show, korku ve bilimkurgunun müzikle harmanlandığı, o güne dek eşi benzeri görülmemiş kâbusvari bir müzikal.

Ormanda yolunu kaybeden Brad ve Janet adlı iki gencin, yardım için kapısını çaldıkları Dr. Frank-N-Furter’ın şatafatlı şatosunda yaşadıkları çılgın deneyime odaklanan Jim Sharman imzalı film, kuir sinemanın en aşkın örnekleri arasında anılıyor. 

The Rocky Horror Picture Show'dan bir sahne

Ünlü yönetmen Dario Argento ve partneri Daria Nicolodi’nin birlikte kaleme aldıkları Suspiria, fona dansı ve cadı öykülerini alan koyu kırmızı bir Avrupa kâbusu. Amerikalı dans öğrencisi Suzy’nin Almanya’daki ünlü bir dans okuluna yatılı öğrenci olarak geldikten sonra deneyimlediği korkunç olaylar zincirine odaklanan film, Goblin imzalı müzikleri ve Luciana Tovoli’nin olağanüstü görüntü çalışmasıyla korku klasikleri arasında özel bir yere sahip.

Nicolodi’nin yaşamından otobiyografik izler taşıdığı iddiasıyla da anılan Suspiria, ikonik tanıtım cümlesinin hakkını “sonuna kadar” veriyor: “Bu filmin son 12 dakikasından daha korkutucu bir şey varsa, o da filmin ilk 80 dakikası”.

Suspiria'dan bir sahne

Gösterim Programı:

The Rocky Horror Picture Show 
24 Ekim Salı, 19.00 
28 Ekim Cumartesi, 19.00
Yönetmen: Jim Sharman / Oyuncular: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick, Richard O'Brien / ABD, 1975, 100’, DCP, renkli / İngilizce; Türkçe altyazılı

Suspiria 
26 Ekim Perşembe, 19.00 
31 Ekim Salı, 19.00
Yönetmen: Dario Argento / Oyuncular: Jessica Harper, Stefania Casini, Udo Kier, Flavio Bucci / İtalya, 1977, 98’, DCP, renkli / İngilizce; Türkçe altyazılı