Medya

"Para ile haber yaptırdığı" iddia edilen şirketten T24'e: Açıkça özür diliyoruz, T24'ten bir tanıdığımız, bir irtibatımız yoktur

24 Temmuz 2019 17:52

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bünyesinde yayın yapan Journo internet sitesinin, “para karşılığı haber/röportaj yaptırıldığı” iddiasını dayandırdığı halkla ilişkiler ajansı “Distile” T24 Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın’a bir mail atarak özür diledi. Distile Danışmanlık Genel Müdürü Kadir Özpınar tarafından gönderilen mailde “Ben talihsiz şekilde müşterileri tıklamaya yönelterek yazılmış e-posta başlığı ve bizimle iletişime geçme konusunda cesaretlendirme adına üretilmiş cüretkar e-posta içeriği konusunda sizden açıkça özür dilerim, bu konuda hakkınızı vermem gerekir, mesleğinize saygısızlık eden bir dil kullanılmıştır. T24 üzerinde kesinlikle doğrudan bir tanıdığımız, bir irtibatımız yoktur” ifadeleri kullanıldı.

Distile Danışmanlık, Doğan Akın’a gönderilen mail ile benzer unsurları içeren bir açıklamayı da internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaştı.

TIKLAYIN - Doğan Akın yazdı: Bir sen eksiktin Türkiye Gazeteciler Sendikası!

Distile Danışmanlık Genel Müdürü Kadir Özpınar tarafından gönderilen mail şöyle:

“Bugün online medyada şirketimizin adının geçtiği içerikleri üzülerek okuduğumu belirtmek isterim. Doğrudan size mail göndermek, durumu izah etmek ve açıklığa kavuşturmak istediğimi belirtmek isterim. 

Şirket olarak 4 seneden fazladır Faselis, Basın Odam vb. platformları kullanarak “dijital pr” ve "online iletişim danışmanlığı” adı altında müşterilerimiz tarafından talep edilen bültenleri ve içerikleri haber yapılması için basına servis ettiğimiz doğrudur. Bu bağlamda yaptığımız işlemler kesinlikle “kesin haber yayımlama” garantisi altında değildir. Biz basına servis ederiz ve ardından müşteri memnuniyeti açısından daha çok internet sitesinde yayınlanması için takibini yapmaktayız. 

Bu servisin bedeli olarak da bazı tutarlar belirtiriz, bunlar bazen aylık sabit (fee bedel) tutarlar olabildiği gibi tek seferlik bir firma duyurusu ise internet sitesi başına fiyatlandırma da olabilmektedir. Günümüzde çok sayıda firma “kaç adet haberim yayınlandı?” gibi bir değeri önemsemekte ve bu yüzden yayımlanan içerik sayısı bizim için ciddi önem arz etmektedir. Biz haber servisi sonrası yayınlanan içeriklerin hangi mecralarda ve kaç adet olduğuna ilişkin müşterilerimize fatura kesmekte ve gelir elde etmekteyiz. 

Ben talihsiz şekilde müşterileri tıklamaya yönelterek yazılmış e-posta başlığı ve bizimle iletişime geçme konusunda cesaretlendirme adına üretilmiş cüretkar e-posta içeriği konusunda sizden açıkça özür dilerim, bu konuda hakkınızı vermem gerekir, mesleğinize saygısızlık eden bir dil kullanılmıştır. T24 üzerinde kesinlikle doğrudan bir tanıdığımız bir irtibatımız yoktur. Yalnız durumu araştırdığımda bize müşteri adı altında geçtiğimiz günlerde mesajlar atan ve "nerelerde haber yaptırabiliyorsunuz?" diye soran bir müşteriye verdiğimiz cevaplar sebebiyle de durumun bu noktaya gelmesine de büyük bir üzüntü duyduğumuzu da belirtmek isterim. Biz 4 senelik sadece online mecralar odağında çalışan ve yukarıda bahsettiğim şekilde, etik dışında tek bir iş dahi yapmayan bir firmayız fakat meslek ilkelerinizi alt üst eden ve on yıllardır “PR ajansı” adı altında yozlaşmayı körükleyen bir çok firmanın da farkındayız açıkçası.

Değerlendirmeniz sonrası geri dönüşünüzü beklemekteyim.”

Ne olmuştu?

Genel yayın yönetmenliğini TGS Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli’nin yaptığı Journo; adını gizlediği “Distile” adlı şirketin, “para karşılığı haber/röportaj yaptırdığı” iddiasını, iddiaya konu olan ve T24’ün de aralarında bulunduğu haber sitelerine sormadan, “Satılık haber: ‘50 liradan başlayan fiyatlarla isterseniz röportajınızı da yayımlatırız’” başlığıyla yayına koydu.

“Erişim engelleme hizmeti” de vaat eden bu şirketin iddiasına itibar etmekle yetinen Journo, T24’ün “adını açıklayın” çağrısının ardından, haber metnine “şirketin reklamını yapmamak amacıyla” gizli tutulduğu ifadesini ekledi.

Söz konusu şirketin sitesinde "Ücretli şekilde yayın yaptırabileceğiniz haber sitesi fiyatları için burayı tıklayınız" anonsuyla yönlendirme yapılan sayfaya gidildiğinde, 909 internet sitesi ile karşılarına yazılan “haber yayımlatma fiyatları” görülüyor. Journo, 909 site arasında Distile adlı şirketin en yüksek “haber fiyatı” biçtiği 20’sini seçerek, “Satılık haber” anonsuyla yayımladı.

Journo’nun yayınının ardından T24, iddiayı yalanlarken “yasal yollara başvurmak için şirketin adının açıklanması” çağrısı yaptı. T24’ün ardından, listede adları öne sürülen Shiftdelete ve Demirören Haber Ajansı da Journo’daki iddiayı yalanladı.

Journo’da, bu yalanlamalar şöyle duyuruldu: “DHA’dan bir kaynak şirketin iddiasını yalanlayarak ücret karşılığı haber yayımlanmasının söz konusu olmadığını, 4.500 TL’lik fiyatın diğer ajansların da sunduğu video prodüksiyon bedeli olduğunu belirtti.

“T24’ten yapılan açıklamada şirketin iddiası reddedildi ve sitenin ‘Yayın hayatına başlamasının üzerinden geçen 10 yılda hiçbir haber/söyleşi/röportaj için -asla kabul edilemeyecek bir yaklaşımla- para veya başka herhangi bir karşılık beklemediği ve kabul etmediği’ belirtildi. Açıklamada, ‘Reklam metinlerinin yayımlandığı T24’ün ‘Advertorial’ sayfası ve onun dışındaki banner/reklam alanları şeffaf ve okurları yanıltmayacak şekilde bellidir. Para karşılığı ‘haber/söyleşi/röportaj’ yayımlamak, para karşılığı ‘yayından içerik kaldırmak’ gazetecilik adına utanç vericidir, kabul edilemez’ denildi.

Shiftdelete.net sitesi de böyle bir uygulamaları olmadığını, halkla ilişkiler şirketinin listesinden Journo’nun içeriği üzerine haberdar olduklarını bildirdi.”

Mynet’ten de yalanlama ve ihtarname

Journo’ya dördüncü yalanlama Mynet sitesinden geldi. “Satılık Haber: ‘50 liradan başlayan fiyatlarla isterseniz röportajınızı da yayımlatırız’” başlıklı haber nedeniyle journo.com.tr’ye “kişilik haklarına tecavüz edilmesi” nedeniyle içeriğin yayından kaldırılması için ihtarname gönderen Mynet, iddianın yayından kaldırılmasını talep etti.

Mynet’ten yapılan açıklama şöyle:

“‘Para karşılığı haber yaptırılan sitelerin ‘fiyat tarifesi’ ortaya çıktı’ başlıklı haber içerisinde; Journo haber sitesi kaynak gösterilerek bir dizi halkla ilişkiler ve danışmanlık şirketi müşterilerinin istediği içeriklerin büyük haber siteleri ve hatta haber ajansları tarafından ücreti karşılığında haber adı altında yayımlandığı ve bu yayınların bir tarifesi olduğu iddia edilerek, Müvekkil Şirket Mynet Medya Yayıncılık Uluslararası Elektronik Bilgilendirme Ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş.’ye (Mynet) Haber Siteleri Fiyat Tarifesi başlıklı listede ikinci sırada yer verilmiştir. Haber gerçeğe aykırıdır.”