Politika

Özlem Gürses izledi ve yazdı: CHP’nin ‘Doğu Masası’ ne yapıyor, bölgede hangi illerde oy sıçraması ve vekil bekliyorlar, Kılıçdaroğlu’nun ‘başörtüsü’ çıkışı ve adaylığı nasıl karşılanıyor?

 Batı’da CHP seçmeninin tepki gösterdiği Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsü” açılımı, Doğu’da kalpleri kazanmış görünüyor… Gaziantep çarşısında konuştuklarım “Biz Kemal Bey’e güveniyoruz, o bizi anlar, bizim sıkıntılarımızı bilir” diyorlar…  

Oğuz Kaan Salıcı, Özlem Gürses

12 Aralık 2022 00:57

Özlem Gürses*
Gaziantep

AKP’nin İstanbul Buluşması’nı izledikten sonra, CHP’nin teşkilat ve saha çalışmalarını merak ediyordum. 

20 yıldır iktidarda olan ve devletin tüm imkânlarının gücüyle görkemli bir “Grand Siyaset” anlatan AKP’ye karşı acaba ana muhalefet partisi ne öneriyordu?.. 

En çok da ‘Doğu Masası’nı izlemek istiyordum, yıllardır memleketin doğusunda deyim yerindeyse “esamesi okunmayan” CHP ne yapıyordu? 

Gözümle görmek için kalktım gittim; CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve Doğu Masası Direktörü ve Parti Meclisi üyesi Devrim Barış Çelik’in davetiyle Gaziantep’teki üye katılım törenini izledim. 

 

* * *

Aslında Gaziantep CHP için bitmeyen sorunlarla dolu bir kent.

Bir zamanlar sosyal demokratların kalesi bu zengin sanayi şehrinde, CHP İl Örgütü’nde iki yıl boyunca kayyım vardı. 

O yıpratıcı süreç geride kalmış, yeni İl Başkanı Neşet Uçar’ın gayretiyle örgüt toparlanmış, ilçe başkanlıklarına hukukçu ağırlıklı genç kadrolar katılmış. Ancak Gaziantep’te Celal Doğan faktörünü de unutmamak gerek. Genel Merkez’in görevlendirmesiyle Celal Doğan sadece CHP değil, Altılı Masa’nın tüm örgütleriyle de yakın temas içinde. DEVA Partisi ile görüşüyor, İyi Parti’ye de destek veriyormuş.

Üye katılım töreninin yapıldığı salona da alkışlarla girdi, en önden seyretti. Sokakta seçmene soruyorum “Celal Doğan’ın bir etkisi olur mu”, “Kendisi bunca yıl sonra da hâlâ bu şehirde efsane başkan olarak sevilir” diyorlar…

 
Celal Doğan (soldan ikinci) ve Özlem Gürses, üye katılım töreninin yapıldığı salonda

* * *

AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir gerginlik çıkarmadan verdiği salon tıklım tıklım dolu.

Oğuz Kaan Salıcı’nın konuşmasının ardından onlarca kişiye parti rozeti takıldı, son altı ay içinde yaklaşık 3 bin yeni üyenin geldiğini anlatıyor İl Başkanı Uçar.

Aralarında çok sıkı AKP’liler de varmış, taa Milli Nizam Partisi geleneğinden gelenler de.

Salonu dolduranlar arasında en çok kadınlar ve gençler dikkatimi çekiyor. 

Teşkilattan konuştuğum isimler “Örgütün gençleşmesi için özellikle çalışıyoruz” diyorlar.

Kadınların yarısından fazlası başörtülü, kimisi çocuğu, kimisi torunları ile gelmiş.


CHP'ye katılım töreninden; Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışı bölgede karşılık bulmuş

Batı’da CHP seçmeninin tepki gösterdiği Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsü” açılımı, Doğu’da kalpleri kazanmış görünüyor…

AKP’nin bir kadın partisi olduğunu yazmıştım, bunu CHP de başarabilir mi?

Göreceğiz… 


Törende CHP'ye katılanlardan bir kadın Oğuz Kaan Salıcı'ya sarılarak öptü

* * *

‘Üye Katılım Töreni’ne geçmeden önce teşkilatlardan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir saat sohbet ettim. İki yıl önce kurulan Doğu Masası’nın nereden nereye geldiğini soruyorum, anlatıyor: “Yüzde 150’lerden 300’lere oy artışı var”

 
Oğuz Kaan Salıcı, Özlem Gürses'e 'Doğu Masası' çalışmalarını anlattı

“Uzun zamandır bölgede çok düşük oy alıyoruz. Üye sayımız yeterli değildi, örgütlerimiz yeterince güçlü değildi. Örgütsel kapasiteyi arttıralım, oya ve siyasete yansıyacaktır, diye başladık. 

Şimdi üye sayımız artıyor. Örgütlerimiz güçleniyor. Bölgede daha önce başka siyasi partilerde görev yapmış ya da CHP-SHP geleneğinde siyaset yapmış ama bir miktar uzaklaşmış kişiler, önemli siyasi aktörler de bize katılıyorlar. Hakkari’de eski il başkanlığı yapmış Fehmi Öztunç mesela. AK Parti kurucu üyesi. Başka isimler de var. 

Bunun sonucunda da partinin oyunda ciddi artış görüyoruz bazı illerde…” 

 - Hangi illerde artış görünüyor? 

“Doğu Masası görev bölgesinde 24 il var. İlk sırada yüzde 325 artışla Batman yer alıyor, yüzde 1,3’ten yüzde 10’un üzerindeyiz…  Onu sırasıyla yüzde 310 artış ile Şırnak, yüzde 200 ile Mardin,  yüzde 165 ile Van, yüzde 155 ile Diyarbakır takip ediyor. 2018’de Van’da MHP’den sonra dördüncü partiydik, şu anda ikinci partiyiz neredeyse… Erzurum’da, Diyarbakır’da vekil çıkartacağız, bunu görüyoruz… Şu anda birçok ilde kazanacağımız genel seçimden sonraki yerel seçimde adaylık düşünen arkadaşlarımız var, bu çok mutluluk verici bizim için.” 

Sohbetin bu noktasında Doğu Masası'ndan PM Üyesi Nevaf Bilek giriyor araya… Gaziantep’te özellikle sanayi-iş dünyası temsilcilerinin CHP’yi dikkatle izlediğini aktarıyor. Her toplantıya katılıp, kafalarındaki soruları soruyorlar ve daha fazlasını öğrenmek istiyorlarmış.

İyi de ortada daha program yok, diye düşünüyorum, Oğuz Kaan Salıcı törendeki konuşmasında vurguluyor: “Altılı Masa’nın hükümet programı tüm ayrıntılarıyla çok yakında açıklanacak… 

* * *


Katılım törenindeki üye kayıtları Salıcı'ya teslim edildi
Salonda Oğuz Kaan Salıcı’nın en çok alkış aldığı an, “Katıldığınız parti Atatürk’ün partisi, Ecevit’in partisi, dayanışmanın, özgürlüğün, kardeşliğin partisi… Burada pudracılar yok, burada hırsızlar yok, burası halkın iktidarını kurmak için bir araya gelmiş olanların partisi…” dediği anlar… Solumda oturan teşkilat yöneticisi genç kadın avukat bu sözleri alkışlarken, bileğindeki Atatürk dövmesi dikkatimi çekiyor… Sonra bakıyorum, pek çok genç partilide benzer dövmeler var.

Gaziantep'teki CHP törenine katılan gençler

Salıcı’ya soruyorum:

- Ne vaat ediyorsunuz Kürt seçmene, ne anlatıyorsunuz? Cumhur İttifakı “özerklik, federasyon, Apo’ya özgürlük” anlattığınızı iddia ediyor… 

Karnın doyacak diyoruz…  Herkesin birinci önceliği Türkiye’de -Doğu, Güneydoğu’da daha da fazla- iş, aş, ekonomi. Gençlerde işsizlik ve yoksulluk yüksek boyutta.

Kürt sorununa dair ne diyorsunuz diye sorarsınız; tabii ki Kürt sorunu konuşuluyor, konuşulmaması mümkün mü? Orada bizim duruşumuz çok net. 

- Nasıl net? 

Türkiye’nin birliği, bütünlüğü içinde, demokratik usullerle parlamentoda biz Kürt sorununu çözmeye talibiz. Bu konuda siyasi geleneğimiz en çok kafa yoran geleneklerden biri, SHP-CHP geleneği. Bu sorun tüm Türkiye’yi kucaklayan bir sorun. Haklar ve özgürlükler temelinde çözülmesi gereken bir sorun.

Kürt sorunuyla ilgili çözümümüzü Edirne’de de, Çankırı’da da anlatırız.

Biz AKP’nin çözüm süreci sırasında itiraz ediyorduk. Diyorduk ki Kürt sorununu bu yöntemle çözemezsiniz. 

Biz Kürt sorununu tartışma konusunda çekingen, korkak davranıyor değiliz.

Ama kapalı kapılar arkasında, gizli pazarlıklarla çözemezsiniz. Getirin parlamentoya, parlamentoda bütün siyasi partiler çözmeye çalışsın. 

Adalet ve Kalkınma Partisi kapalı kapılar arkasında pazarlıklar yaptı. Biz parlamentoya getirilsin dediğimizde pek kimsenin kafasına yatmamıştı. Bugün herkes parlamentoda çözülmesi lazım diyor.” 

* * *

Ankara’da erken seçim senaryolarında nisan ayı öne çıkmaya başladı, CHP Genel Merkezi’nde de bu ihtimal konuşuluyormuş, nisan ya da mayıs diyorlar, kimse haziranda bir seçim beklemiyor.

Bu kapsamda sandık ve seçim güvenliği çalışmaları da hızlanmış, Doğu Masası’nın önceliklerinden biri de bu, üye sayısını artırarak sandıkları daha güçlü tutmayı amaçlıyorlar.

CHP Teşkilat Başkanlığı Karadeniz Masası, Orta Anadolu Masası gibi başka masalar da kurdu, önümüzdeki ay bir de “Karadeniz çıkartması”na hazırlanıyorlar.

* * *

Doğu Masası’nın çalışmalarını koordine eden ve sahada bizzat çalışan isimlerle konuşuyorum… PM Üyesi, eski vekil ve baro başkanı Hakkı Süha Okay’a “HDP kapatılır mı” diye soruyorum…

 Masadaki kimse bunun mümkün olacağını düşünmüyor.

Oğuz Kaan Salıcı net konuşuyor: “AKP HDP’yi kapatmayı düşünürse, bu seçimden çıkamayacağını görmüş demektir…

Doğu ve Güneydoğu’daki 24 ilde CHP’nin yükselen oyları HDP’den değil, en çok AKP’den geliyormuş.

CHP belki de en düzenli araştırmaları bu iller için yaptırıyor, seçmen kırılımında bu geçişi net olarak tespit etmişler.


Oğuz Kaan Salıcı, Gaziantep İl Başkanı Neşet Uçar ve CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya (soldan sağa) katılım törenini birlikte izledi 

 * * *

Hatırlayalım, CHP’nin Ortadoğu Barış ve İş Birliği Teşkilatı projesi kapmasında Erbil’de ve Kerkük’te verdiği fotoğraflar çok konuşulmuştu.

Esad’la bir görüşme olacak mı diye merak ediyorum, Salıcı “İktidara geliriz, Altılı Masa’nın Dışişleri Bakanı ile gideriz artık” diyor. 

- Kim olacak ki acaba o Dışişleri Bakanı? Bakanı değil, ama Cumhurbaşkanı’nı soruyorum. Doğu Masası’nın çalışmalarında sahada kimin adı var aday olarak? 

Oğuz Bey “Bizim gönlümüzün adayı Sayın Genel Başkanımızdır” diyor, ısrar ediyorum, “Ben seçmenin gönlünde kim var, onu merak ediyorum… Ekrem İmamoğlu kendi isminin bölgede güçlü olduğuna defalarca vurgu yapmıştı, öyle mi?” 

Bir cevap alamıyorum… 

Ama üye katılım töreninin yapıldığı salondaki durum bir ipucu veriyor, Kılıçdaroğlu’nun dev posterleri orada, birlikte çalınan söylenen şarkılarda da yine onun adı var.

Gaziantep çarşısında kısa bir yürüyüş yapıyorum, konuştuklarım “Biz Kemal Bey’e güveniyoruz, o bizi anlar, bizim sıkıntılarımızı bilir” diyorlar. 

Uçağımı beklerken yazıma bir video eklemek için salonda kaydettiğim görüntüleri izliyorum, kulağımda şu şarkı:

Hak, hukuk, adalet, ruhunda asalet, gençler sana emanet, hem temiz hem de dürüst bir insanoğlu, yürüyor iktidara Kılıçdaroğlu…

TIKLAYIN | Özlem Gürses, Erdoğan’ın İstanbul Buluşması’nı izledi; tribünlerdeki AKP’liler Erdoğan ve Bahçeli için ne düşünüyor, zamlardan kimi sorumlu tutuyor, çözümü nerede görüyor?


*Bağımsız gazeteci