Politika

Özgür Özel gündeme getirdi, Erdoğan yeşil ışık yaktı: Suriye ile ilişki kurulmaması için hiçbir sebep yok, Sayın Esed ile görüşebiliriz

28 Haziran 2024 14:30

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarıyla gündeme gelen "Suriye yönetimi ile ilişki kurulması" konusunda, "İlişki kurulmaması için hiçbir sebep yok" açıklamasında bulundu. Erdoğan, "Geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur" ifadelerini kullandı. Erdoğan, Suriye'de 2011'de iç savaşın başlamasından sonra ilk kez Beşar Esad için "sayın" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmesi sorulan Erdoğan, "Bizim Cumhur İttifakı'nın önemli bir temsilcisi olarak Devlet Bey'le uzun bir süredir çalışmalarımız var. Devlet Bey'le yaptığımız görüşmeler var ve bu görüşmelerimizi ara vermeden devam ettirdik, devam ettiriyoruz. Bundan sonra da devam ettireceğiz. Herhangi bir suistimale de fırsat vermeyi düşünmüyoruz" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Devlet Bey'le şu anda ülkemizin siyasi gelişiminde neler var, neler oluyor, ne gibi tedbirler almamız gerekir bunların değerlendirmesini yaptık. Ve her görüşmemizde de 1 saat civarında bu değerlendirmeleri yapıyoruz. Bu değerlendirmelerle birlikte gerek Milliyetçi Hareket Partisi, gerekse Adalet ve Kalkınma Partisi olarak adımlarımızı atıyoruz."

"Sayın Esed ile ailece görüşüyorduk, yine olur"

"Türkiye ile Suriye arasında yeniden ilişkiler kurulur mu?" sorusuna yanıt veren Erdoğan, "Kurulmaması için hiçbir sebep yok. Suriye halkı bizim kardeş halklar olarak beraber yaşadığımız bir topluluktur. Ve nasıl ki biz Suriye ile ilişkilerimizi canlı tuttuysak geçmişte, ailece görüşmelere varıncaya kadar Sayın Esed'le biz bu görüşmeleri yaptık. Yarın olmaz diye bir şey kesinlikle mümkün değil, yine olur. Suriye'nin iç işlerine karışmak gibi bir derdimiz asla yok" ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özgür Özel, "Esad'la görüşebilirim" demişti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı açıklamada, "Bu sorunun dört tane tarafı var. Türkiye, Suriye, Rusya, Amerika ama bütün Avrupa isterse bu sorunlar çözülür. Bütün dünya isterse zaten çözülür. Bizim yapacağımız iş şu. Ben burada inisiyatif almaya hazırım. Suriye’yle Türkiye arasındaki diyalog kanallarının açılması için gerekirse ilk görüşmeye gideceğim, ben yapacağım Esad’la. Bunun zeminini araştırıyoruz. Olumlu gelişmeler var. Günü geldiğinde açıklayacağız. Zemin arayışı için çalışıyoruz üzerinde. Gidip Sayın Esad’la görüşüp Türkiye’yle bir masaya oturmasıyla ilgili net talebimizi iletip bu konuda kolaylaştırıcılık mı dersiniz, arabuluculuk mu dersiniz, ana muhalefet sorumluluğu mu dersiniz; bunu yapacağız. Çünkü masaya oturmadan bu sorun çözülmeyecek. Şöyle zorluklarımız var. Esad’ın Suriye’deki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığıyla ilgili ön şartları var. O da meseleyi Türkiye açısından müzakere edilemez bir zemine çekiyor. Bunu da görmek lazım. Niye oturmuyorsun derken bunu da hatırlatayım. Yoksa Erdoğan dünya kadar laf etti ama ‘Esad’la yakında görüşebiliriz’ diyecek noktaya da geldi. Çünkü bu sorun artık Türkiye’nin taşıyamayacağı bir noktada. Türkiye’deki Suriye vatandaşlarının Suriye’ye dönmesi için şartlar neyse konuşulacak. Elbette bunun bir siyasi tarafı var. Esad’ın belli güvenceler vermesi gerekiyor. Türkiye’nin mutlaka bu konuda belli garantörlükleri ortaya koyması gerekebilir. Belki birtakım teşvikler ortaya koyabiliriz" demişti.

TIKLAYIN - Özgür Özel'den "Esad" açıklaması: Ben burada inisiyatif almaya hazırım