Politika

Özgür Özel, Gezi tutuklularını ziyaret etti: Biz, hepimiz Gezi’deydik; Gezi suçsuzdur

Fotoğraf: Anka

21 Eylül 2023 16:30

CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, "Üzerinde bir dairesi olmayan, kirada oturan Mücella Yapıcı’ya darbenin finansörlerinden biri diye iddianame yazıyorlar. O gün 60 yaşında olan, bugün 66 yaşında olan Osman Kavala’nın hakkındaki iddiaların hepsi daha önce izlediğimiz Gezi davalarında çöktüğü halde kapıları açıp salmıyorlar. İçerideki arkadaşlarımız, niçin burada yattıklarını bilmiyorlar. Ben söyleyeyim; biraz önce Mine Özerden’e onu söyledim, hepimizin yerine yatıyorlar. Biz, hepimiz, Gezi’deydik. O gün Gezi’yi savunan herkes neyi savunuyorsa, bugün Gezi’yi savunmaya devam ediyoruz. Kenti savunmak istiyoruz" dedi.

Anka'nın aktardığı habere göre Özel, Gezi Davası kapsamında Bakırköy Cezaevi'nde tutuklu olan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’i ziyaret etti. Özel'e, CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek eşlik etti.

Özel’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bir buçuk yıldır buradalar. 9 sene önce olmuş Gezi olaylarından dolayı buradalar. O dönemde Taksim Platformu’nun ya da Taksim Dayanışması’nın bileşenleri, katılanları, sözcüleri veya kendi odalarının temsilcileri oldukları için oradalar. 9 sene önce Gezi olayları yaşanırken bu ekip, vali ile emniyet müdürü ile hatta dönemin başbakan yardımcısı ile görüşmüşlerdi. O gün talepleri sorulduğunda hükümet düşsün, istifa etsin dememişler. Başbakan Türkiye’ye dönmesin demediler, yönetimi bize bırakın demediler, o gün ağaçlar kesilmesin dediler, topçu kışlası yapılacak diye Gezi Parkı ortadan kalmasın dediler. Bir de o günlerde yıkılıp Atatürk Kültür Merkezi yerine AVM yapma hevesi vardı. Atatürk Kültür Merkezi kalsın, kültür için kullanılsın dediler. 9 sene sonra darbe yaptılar diye iddia edilerek yargılanıyorlar.

"İçerideki arkadaşlarımız, niçin burada yattıklarını bilmiyorlar"

Üzerinde bir dairesi olmayan, kirada oturan Mücella Yapıcı’ya darbenin finansörlerinden biri diye iddianame yazıyorlar. O gün 60 yaşında olan, bugün 66 yaşında olan Osman Kavala’nın hakkındaki iddiaların hepsi daha önce izlediğimiz Gezi davalarında çöktüğü halde kapıları açıp salmıyorlar, başka suçtan tutuklu bulundurup, o suçtan beraat ettiği halde o sırada yeni bir Gezi davası açıyorlar. İçerideki arkadaşlarımız, niçin burada yattıklarını bilmiyorlar. Ben söyleyeyim; biraz önce Mine Özerden’e onu söyledim, hepimizin yerine yatıyorlar. Biz hepimiz Gezi’deydik. O gün Gezi’yi savunan herkes neyi savunuyorsa, bugün savunmaya devam ediyoruz. Ağaca da çevreye de doğaya da kültüre de hassasız. Kenti savunmak istiyoruz. Yargıtay’da karar vereceklerin çocukları da aynı şeyi savunuyorlar. O insanların çocuklarının geleceği için bu insanlar hapis yatıyorlar.

"Mücella abla, 'Beni salarlarsa nasıl çıkayım buradan evlatlarımı bırakıp?' dedi"

Bundan sonraki süreçte şunu bekliyoruz; Yargıtay’ın bir an önce karar vermesi lazım. Mücella Abla çok duygusal bir şey söyledi. Dedi ki, ‘Benim dosyamda delil bulmamışlar, bende olmayan delil kimde olabilir, hiçbirinde yok. Benim için delil yoksa Gezi için buradaki insanlar için delil yoktur. Beni salarlarsa nasıl çıkayım buradan evlatlarımı bırakıp? Vallahi çıkarsam dışarıya çadır kurar orada yatmaya devam ederim, buradaki herkes suçsuz.’ Gırtlağım düğümlenerek dinledim.

Özel'den tutuklu ve hükümlüler için kelepçesiz ve insani şartlarda sağlık hizmeti talebi

Mücella Hanım kelepçeli muayene ve ring aracıyla hastaneye gitmeyi reddettiği için ailesi de çok üzülüyordu, kendisi de çok acı çekiyordu. Adalet ve İçişleri Bakan yardımcısı geçmiş dönem mevkidaşım Bülent Turan ve Adalet Bakan Yardımcısı sayın Ramazan Can, gayret ettiler ve kelepçesiz ve insani şartlarda muayene imkanı yarattılar. Ben Bülent Turan’a teşekkür etmek için yazdığımda kendisi bana ‘Bize ihtiyaç olmadan bu böyle olmalı’ dedi. Ben bu değerlendirmenin altına imza atıyorum. Türkiye cezaevlerinde 300 binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün kelepçesiz ve insani şartlarda, hasta nakil araçlarıyla hastaneye gidip gelmelerine, tedavi olmalarına birilerinin katkı sağlaması lazım.

Gezi suçsuzdur. Gezi’de bulunan herkes adına burada ibreti alem olsun diye hiçbir hukuki dayanağı olmadan yatırılanların ümidi, Yargıtay’ın hukuka sarılacak, bağlı kalacak olmasıdır. Anayasa Mahkemesi’ndeki, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin iki kararına rağmen bekletilen dosyanın bir an önce de karara bağlanması ortak beklentimizdir. Gezi onurumuzdur. Gezi’ye de Gezi’den dolayı haksızca burada yatan herkese de sahip çıkıyoruz.”

CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özel, dün, Silivri'de bulunan Marmara Cezaevi'nde Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay ve Merdan Yanardağ'ı da ziyaret etmişti.