Politika

Özgür Özel Buğday Mitingi'ne traktörle geldi: Yüzde 10 zammı gece 23:30'da tweet atarak söylediler, yazıklar olsun

14 Haziran 2024 16:06

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde düzenlediği "Buğday Mitingi"ne katıldı. Mitinge katılan çiftçiler, hububat alım fiyatının düşük açıklanmasını traktörlü konvoyla protesto etti. Özgür Özel, konvoyun başındaki traktörü kullanarak miting alanına geldi. Özel, mitingde yaptığı konuşmada, "Gecenin 11.30’unda tweet atıyorlar. Mazot yüzde 110 artmışken, gübre yüzde 35 artmışken, bütün masraflar ikiye katlanmışken buğdaya yüzde 10 zam verenlere, bunu da tweet atarak söyleyenlere yazıklar olsun" dedi.

CHP, Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde hububat fiyatlarının düşük açıklanmasına tepki göstermek için ''Buğday Mitingi'' düzenledi. Çiftçiler, miting öncesi, hububat alım fiyatını traktörlü konvoyuyla protesto etti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de bu konvoya dahil olarak çiftçilere destek verdi.

Özel, kendisine kasket hediye eden ve ''Siz bizim sesimiz oldunuz. Buraya geldiğiniz için teşekkür ediyoruz” diyen çiftçilerin ardından pancar üreticisini dinledi. Pancar üreticisi, "Biz GDO'lu ürün istemiyoruz. GDO'lu mısır istemiyoruz şeker pancarı üretmek istiyoruz kendi fabrikamızda, Türkiye'mizin fabrikasında. Şeker pancarı para ediyor. GDO'lu ürünlerden uzak durmak istiyoruz biz. Buğdayımız para yapmıyor. Buğday içler acısı. Geçen sene 8 bin 250 liraydı bu sene açıklanan fiyat 9 bin 250 lira. Bugün TMO'larda vatandaşlarımız gittiğinde hiç kimse randevu alamıyor. Bu nedenle hepimizi tüccarların eline düşürdüler. Tüccarda bugün 7.5 lira 8 lira bandında peşin parayla almaya çalışıyor. Mecbur vermek zorundayız, borcumuz var. Buğdayın bugünkü maliyeti 10 lira" diye konuştu.

Özel ise şunları söyledi:

“Biz, bu fiyatları duyduğumuzda Rize’deydik. Rize’de çay üreticisine maliyetin 2 lira altında fiyat vermişlerdi. 19 lira maliyet, 17 lira çay fiyatı. Rize’de isyan vardı. Çay Mitingi yapıyorduk. Oradan Adana’ya gittik. İlk buğdaylar orada oluyor malum güneyde. Orada büyük bir isyan vardı. Hatta biz orada halk buluşması diye belediyeye gittik ama bir anda Buğday Mitingi'ne döndü. O sırada buraya fiyat geldiğinde ve yavaş yavaş artık burada buğday hasadı başlayacak. Buradaki büyük şikayeti, büyük isyanı duyduk. Geçen hafta yaptığımız bütün görüşmelerde, buğdaya tamam böyle bir fiyat verdiniz ama hiç olmazsa 4 lira destekleme vermeniz lazım, onu da hızlı ödemeniz lazım. TMO’nun bunu mutlaka yapması lazım. Ayrıca önceki dönemlerden silolarda buğday dolu, toprak altında buğday dolu. Bu bütün alışveriş rejimini bozuyor diye söyledik ama kimse oralı olmadı. Biz de bugün sizin sesinizi duyurmaya geldik. Aslında miting alanına doğru geçtik ama burayı kapattığınızı söylenince, ürünlerini yola döktüler, tepki göstermek için. Basını da buraya getirdik. Şimdi hep beraber miting alanına geçeceğiz. Ümit ediyorum tüm Türkiye’ye sesinizi duyuracağız. Hakkınızı almanız için mücadele edeceğiz."

"Buğdaya yüzde 10 zam verenlere yazıklar olsun"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, konvoyun başındaki traktörü kullanarak miting alanına geldi.

Burada yaptığı konuşmada, iktidarın ilan ettiği taban fiyatlardan çiftçilerin memnun olmadığını kaydeden CHP Lideri, şunları söyledi:

"Çiftçiye bu hesap doğru gelmez, bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez, bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız 'bu memleketin beli doğrulmaz' dedim. Gecenin 11.30’nda tweet atıyorlar. Mazot yüzde 110 artmışken, gübre yüzde 35 artmışken, bütün masraflar ikiye katlanmışken buğdaya yüzde 10 zam verenlere, bunu da tweet atarak söyleyenlere yazıklar olsun."