Kültür-Sanat

Özgür Çabuk'un ilk kişisel fotoğraf sergisi: İşin Aslı

10 Eylül 2022 11:06

Özgür Çabuk'un ilk kişisel fotoğraf sergisi "İşin Aslı" 7 Ekim'den itibaren ziyarete açılacak. 

Çabuk'un tamamını cep telefonundan çektiği fotoğraflar, 7-23 Ekim tarihleri arasında Karaköy'deki Schneidertempel Sanat Merkezi'nde sergilenecek. 

Serginin basın bülteni şöyle...

Hem kendi gözünden hem de çocukluk arkadaşı Cüneyt Güren’in gözünden

Özgür Çabuk’un insan psikolojisine olan derin ilgisi hayat duruşunda ona yüzeyde olanı değil perde arkasındakini ve arka planda aslolanı önemli kıldı. Evliya Çelebi’yi rüyasında dilinin sürçmesi, Özgür Çabuk’u ise insanla hemhal olma arzusu yollara düşürdü. O, coğrafyaya değil insana sefere çıktı. Umutlarına, hayal kırıklıklarına, ukdelerine, neşelerine, hal-i pürmelallerine. Hiçbir zarfın içi ona insanın mazrufu kadar çekici gelmedi. Sefer üstüne sefere çıktı. İnsanın olduğu her yer gidilmeye değerdi.

Özgür Çabuk fotoğraflarının birçoğunda ters ışık kullanarak kadrajın içindeki kişilerin kimliklerini muğlaklaştırır, onları herhangileştirir. Böylece de aslolana ulaşma çabasını yansıtır ve aksi halde şahsına münhasır kalacak sahneleri evrenselleştirir. İnsan hissiyatı, bakışların, duruşların bizlere sirayet ettirdiği duygular, görünen ve görünmeyen, içimizin aynasında görmekten çoğu zaman kaçındıklarımız onun fotoğraflarında ön plana çıkar ve sizi de kendi yolunuza düşürür.

Fotoğrafçılar da diğer sanat erbabı gibi günümüz toplumunun bir açıdan şamanları. Akan hayat içinde barındırdığı ve birbirinden ilgisiz görünen milyonlarca unsurun milyarlarca kombinasyonuyla dalga dalga üzerimize geliyor. Aramızda bazılarımızın bu kombinasyonların oluşturduğu anlamları sezebilme ya da onlara anlamlar yükleme yetenekleri var. Özgür Çabuk da onlardan biri. Gerçeklikten devşirdiği ya da ona yakıştırdığı anlamlar belki sizin de hayata bakışınızda optik bir kalibrasyona ve zenginleşmeye yol açacak. Karar sizlerin.

Profesyonel fotoğraf sanatçıları dahil, kendisine uzun yıllardır yakın ve uzak çevresinden gelen “Sen mutlaka sergi açmalısın” çağrılarının ardından Özgür Çabuk ilk kişisel sergisi ‘İşin Aslı’ ile yola koyulmaktan mutluluk duymakta ve kendisini bu yolda destekleyen onlarca kişiye teşekkürü borç bilmektedir.

Sergideki fotoğrafların tamamı cep telefonu ile çekilmiştir.

Özgür Çabuk kimdir?

Özgür Çabuk 1998 yılından beri ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda kamu diplomasisi ve basın danışmanı olarak çalışmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü mezunudur. Kocaeli ve İzmir’de büyümüştür ve daha çok genç yaşlarında kendisini yollarda bulmuştur. Dünyada 50 ülkede, Türkiye içinde de 60’dan fazla şehirde, onlarca ilçe ve köyde bulunmuştur. Kendisinin özgür bir ruh olmasında büyük katkıları olan annesi Türkay ve babası Fethi’ye ömür boyu şükran duymaktadır.