Kültür-Sanat

Oya Baydar, son kitabı 'Köpekli Çocuklar Gecesi' söyleşisiyle İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde

Enerji Müzesi Seminer Odası'nda yapılacak söyleşide, iklim krizine farklı bir açıdan bakılacak

13 Aralık 2019 17:25

Eylül ayında son romanı 'Köpekli Çocuklar Gecesi' yayımlanan T24 yazarı Oya Baydar, 18 Aralık Çarşamba günü saat 14.00 ile 16.30 arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'ne bağlı Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇESUAM) tarafından düzenlenen etkinlikte konuşacak. 

Akademisyen ve çevirmen Dr. Nilay Kaya'nın moderatörlük yapacağı etkinlik, Bilgi Üniversitesi'nin Santral İstanbul kampüsünde yer alan Enerji Müzesi Seminer odasında gerçekleştirilecek. Baydar'ın türü "post-apokaliptik" olarak tanımlanan 'Köpekli Çocuklar Gecesi' hakkında yapılacak söyleşi, iklim krizine bir kez daha ama farklı bir açıdan bakmayı ve konuyu tartışmaya açmayı hedefliyor.

Söyleşide hakkında konuşulacak 'Köpekli Çocuklar Gecesi' kitabının tanıtım yazısı şöyle: 

"Oya Baydar, edebiyatımızın ilk ekolojik distopyası denebilecek 'Köpekli Çocuklar Gecesi’nde hepimizin içten içe bildiği ama birçoğumuzun görmezden geldiği küresel iklim krizine ve o krizin ortasında kalan insana yöneltiyor kalemini.

Beklenenden çabuk gelen küresel iklim felaketinin ortasında; savaşların, çatışmaların kırıp geçirdiği bir bölgede oğlunu arayan bir kadın… Dünyada yaşam tufanla sona ererken, geçmişte kalmış gizemli bir aşka dönüş… İnsanın acılarla yoğurulmuş kaderi ve hiç tükenmeyen umut…

Kurumuş dere yatakları, çölleşmiş ormanlar, plastik adalarının doldurduğu denizler,  eriyen buzullar, yaşam alanları talan edilmiş hayvanlar, her gün bir yenisine şahit olunan doğal felaketler… Taşları duyarsızlık ve sorumsuzlukla döşenen bu yolun sonunda bizi ne bekliyor?

Yıllar sürecek kuraklıktan, susuzluktan ve savaşlardan sonra yaşanacak küresel tufan yaşamı sona erdirirken, Köpekli Çocuklar’ın ve İklim Çocukları’nın masumiyeti umudun ve yaşamın yeniden yeşermesini sağlayabilecek mi?"