Kültür-Sanat

Öteki Kasımpaşalı: Mustafa Paçal’dan ‘bir hayat hikâyesi’ ve imza günü

Mustafa Paçal

03 Haziran 2024 19:06

T24 Kültür Sanat

Yıllar süren sendikacılık hayatıyla eş zamanlı olarak siyasete atılan, çeşitli gazete, dergi ve dijital yayınlarda yazılar kaleme alan Mustafa Paçal’ın, Kasımpaşa’da başlayan hayatını da anlattığı kitabı, “Öteki Kasımpaşalı” adı ve “Bir Hayat Hikâyesi” alt başlığıyla yayımlandı.

Mustafa Paçal, Gece Kitaplığı yayınları arasında çıkan kitabıyla ilgili söyleşi ve imza günü için  5 Haziran Çarşamba günü İstanbul’da okurların karşısına çıkacak. Söyleşi ve imza programı, Ambarlı Mahallesi Öğretmenler Caddesi’ndeki Gran Kafe’de saat 19.00’da başlayacak. Etkinliğe ev sahipliği yapan Kent Kültür Kalkınma Derneği’nden, “Kasımpaşa’da başlayan ve Türkiye’nin fırtınalı yıllarına siyasi aktivist, sendikacı ve insan hakları savunucusu olarak şahitlik eden bir yaşam… Mustafa Paçal ile ‘Öteki Kasımpaşalı’ kitabı hakkında söyleşi ve imza günümüze herkes davetlidir” açıklaması yapıldı.

Paçal’ın “Öteki Kasımpaşalı” kitabı için hazırlanan bültende de, şu ifadeler yer aldı:

"... Kasımpaşalı olmak veya ‘Öteki Kasımpaşalı’ olmak demek pek çok sosyal, ekonomik ve politik açıdan farklı ve başka bir şey ve farklı bir insani ve ahlaki bir karakter olmak demektir.

Kasımpaşa semti tarihi arka plana bakıldığında saray eşrafı için kurulmuş olan ayrıcalıklı bir semt olsa da çıkan tarihi büyük yangın sonucu sosyo-ekonomik yapısı değişmiş ve giderek Osmanlı dönemi sanayileşmesi nedeniyle işçi ve emekçi semti olarak yeni sosyal kimliği ile yoluna devam etmiştir.

Kasımpaşa bir yanıyla Haliç etrafında sanayide çalışan işçilerin yerleşim yeri olurken diğer yandan Eminönü, Kapalıçarşı ve Beyoğlu’nun (Pera) eğlence yaşamı çalışanları ile adeta kentin yoğun emekçi kesiminin semti olmuştu.

Bu kitapta yoksul ve çaresiz insanların kent varoşlarında yaşadığı yoksulluklara ve yoksunluklara dikkat çekilmektedir.

Böylece Kasımpaşa’da doğmak ve Kasımpaşalı olmak demek bu yoksunluk ve çaresizlik içinde olan insanları aldatmak değil aksine onlara sahip çıkmaktır. Bu semtte doğup büyüyenler için bu siyasi ve toplumsal sahiplenme yalnız Kasımpaşa için değil tüm ülkemiz için daha fazla sorumluluk üstlenmeyi gerektirmektedir."

Künye

Kitap: Öteki Kasımpaşalı: Bir Hayat Hikâyesi

Yazar: Mustafa Paçal

Yayınevi: Gece Kitaplığı

Birinci Baskı: Nisan 2024

Sayfa Adedi: 122

Mustafa Paçal kimdir?

Mustafa Paçal 1954 İstanbul Kasımpaşa’da doğdu.  Eğitimini Orta 2'den sonra bıraktı. Gençliğinde amatör düzeyde futbol oynamanın yanı sıra çeşitli işlerde işçi olarak çalıştı. 1976 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra fabrika işçiliğine başladı, DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası üyesi oldu, bu sendikanın ‘işyeri konseyi’nde görev aldı. Bu dönemde İlerici Gençler Derneği (İGD) kuruluşuna katıldı. Güngören Halkevi yöneticiliğinde bulundu.

1977 yılında Türkiye Komünist Partisine (TKP) üye oldu. 1978 yılında Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası İşyeri Sendika Temsilciliği görevine seçildi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra tutuklandı, işkence gördü. Türk Ceza Kanunu’nun 141-142 ve 159. maddeleri uyarınca 5 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılandı. Delil yetersizliği gerekçesiyle dört ay sonra tahliye edildi.

1985 yılında Hak-İş'e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası Bakırköy Şube Başkanlığı’na seçildi. 1991 yılında Türkiye Birleşik Komünist Partisi’ne (TBKP) üye oldu. Partinin sendikal alandaki çalışmalarında görev aldı. İzleyen dönemde Sosyalist Birlik Partis’ine (SBP) üye oldu, ardından Yeni Demokrasi Hareketi’nin kurucuları arasında yer aldı, bu partide Genel Başkan Yardımcılığı ve MKYK üyeliği görevlerinde bulundu. 2007 Yılında Hak-İş Konfederasyonu Genel Sekreter Yardımcılığı’nı üstlendi.

Çeşitli gazete ve dergilerde yazan Paçal, evli ve bir çocuk babası.