Yaşam

Osmanlı tarihini değiştirecek iddia: Ertuğrul Gazi'nin babası Gündüz Alp

Doç. Dr. Refik Arıkan, Osman Gazi'nin kestirdiği sikkenin tartışmaları sonlandırdığını savundu

27 Şubat 2020 12:16

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, katıldığı bir konferansta çok ilginç bir iddia ortaya atarak, Ertuğrul Gazi'nin babasının Gündüz Alp olduğunu ileri sürdü.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, Ertuğrul Gazi’nin babasının Süleyman Şah değil Gündüz Alp olduğunu söyleyerek, "Osman Gazi'nin kestirdiği sikkede (para) "Osman bin Ertuğrul bin Gündüz Alp" (Gündüz Alp oğlu Ertuğrul oğlu Osman) kaydının bulunması, bu konudaki tartışmaları sonlandırıyor. Gündüz Alp’in mezarı Beypazarı yakındaki Kırgı diye bir köydedir" dedi.

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde Bozüyük’te Metristepe Kültür Merkezi'nde düzenlenen Osmanlı Kuruluş Coğrafyasında Bilecik ve Çevresi adlı konferansta Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, Bilecik’in Türkiye’de hiçbir ile nasip olmayan unvana, lakaba sahip olduğunu söyledi.

"Osmanlı kurulduktan 150 yıl sonra kaynaklar çıkmaya başladı"

Osmanlı tarihinin kuruluşa dair en büyük problemin kaynakların az olması olduğunu söyleyen Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, "Hatta kuruluş dönemine dair maalesef elimizde hiç kaynak olmamasıdır. Osmanlı devleti kurulduktan 150 yıl sonra ancak kaynaklarımız ortaya çıkmaya başladı. Bu kitaplar yazıldığında neredeyse İstanbul fethedilmişti" dedi.

"Ertuğrul Gazi’nin babası Gündüz Alp’tir"

Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Arıkan, bu tarihlerin tamamının net tarihler olmadığını, daha sonra kabul edilen tarihler olduğunu belirterek, "Osman Gazi’nin babasını biliyoruz Ertuğrul Gazi. Ama Ertuğrul Gazi’nin babası kim dediğimizde işte televizyonda meşhur bir dizi vardır.

Onu seyredenleriniz varsa, o diziye göre Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah'tır. Bazı yerlerde de Süleyman Şah der. Ama biz artık şunu söyleyebiliyoruz. Ertuğrul Gazi’nin babası Süleyman Şah değil, Gündüz Alp’tir.

Uzunçarşılı ve Françes gibi tarihçiler de Bizans kaynaklarını delil göstererek, Gündüz Alp isminde birleşiyorlar. Ertuğrul Gazi’nin büyük oğlunun adının Gündüz olması da babasının ismini oğluna verdiğini düşündürüyor. Keza Osman Gazi’nin kestirdiği sikkede (para) de "Osman bin Ertuğrul bin Gündüz Alp" (Gündüz Alp oğlu Ertuğrul oğlu Osman) kaydının bulunması, bu konudaki tartışmaları sonlandırıyor" dedi.