Gündem

Osman Kavala'dan "yeniden yargılama" açıklaması: Temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir

09 Mayıs 2024 09:19

2017 yılından bu yana tutuklu bulunan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hak ihlali kararı verdiği iş insanı Osman Kavala, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada yeniden yargılama talep ederek, "Temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, Gezi davası kapsamında cezaevinde olan Osman Kavala'nın aralarında bulunduğu 5 kişinin durumuna işaret etmesiyle "Gezi davasında cezaevinde olanlar nasıl tahliye olabilir" sorusu gündeme gelmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osman Kavala ve Gezi davası tutuklularının yeniden yargılanma tartışmasının gündeme gelmesine ilişkin olarak, "Hiçbir organ ve makam mercii ya da kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiyede bulunamaz." demişti. 

Osman Kavala bugün yaptığı açıklamada, konuya ilişkin görüşünü belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"Bariz hak ihlalleri içeren, delillere dayanmayan mahkûmiyet kararlarının verildiği, suçsuz insanların yıllar boyu hapis kalmalarına yol açan davaların yeniden görülmesi temel hukuk ilkelerinin ve insan haklarına saygının gereğidir. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları sadece başvuranların değil her yurttaşın adalet talep etme hakkıyla doğrudan ilgilidir.

Adalet herkes için gereklidir.

Her yurttaşın hayatı ve hakları eşit derecede değerlidir."

Ne olmuştu?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM'nin 10 Aralık 2019 tarihli Osman Kavala kararı yerine getirilmediği gerekçesiyle 2 Şubat 2022 tarihinde Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" adı verilen süreci başlatmış, bu kapsamda Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini AİHM'ye sormuş, AİHM 11 Temmuz 2022 tarihinde Osman Kavala kararının yerine getirilmediğine hükmetmişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün görüşmüştü. Hürriyet yazarı Selvi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki kritik görüşmeden önce Gezi hükümlüsü Osman Kavala'nın tahliye olabileceğini, hukukçuların bir dilekçe hazırladığını yazmıştı. MHP'liler ve bazı AKP'li siyasetçiler Selvi'ye tepki göstermişti.

TIKLAYIN - Abdülkadir Selvi: Kavala ve Gezi dosyasında yeni gelişme var; benzer gelişmede Ergenekon sanıkları tahliye edilmişti!

TIKLAYIN - AİHM’den Osman Kavala kararı!

TIKLAYIN – Gökçer Tahincioğlu’nun yazısı | Avrupa ikiyüzlülüğü, Kavala, Demirtaş ve cezaevleri

TIKLAYIN – Murat Sabuncu’nun söyleşisi | Osman Kavala: Gezi’yi kriminalize etmeye çalışarak, başka protestolar için kullanılabilecek suçlama örneği yaratıldı

TIKLAYIN - 55 soruda Gezi davası | Osman Kavala altı yıl, diğer sanıklar 500 gündür cezaevinde

TIKLAYIN - Gökçer Tahincioğlu analizi | Yargıtay, Gezi'de AİHM kararı ile AYM içtihadını dikkate almadı, cemaat dinlemelerini kanıt saydı, cezaları az bularak onadı!

TIKLAYIN - 50 soruda Gezi davası | Son kararın üzerinden bir yıl geçti; Kavala 2002, Gezi tutukluları 365 gündür cezaevinde!