Gündem

Osman Kavala: Beraat kararlarının onarıcı bir etki sağlayacağını umuyordum ama Cumhurbaşkanı'nın müdahalesi bunu engelledi 

21 Şubat 2020 11:30

Gezi davasında 18 Şubat'da beraat kararıyla birlikte tahliye olan ve hakkında başka soruşturmadan gözaltı kararı verilen Osman Kavala, sevk edildiği Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nce yeniden tutuklanması üzerine bir açıklama yaptı. Kavala "Ben, Gezi Davası’ndaki temelsiz kurgunun, hukuksuzlukların, tutuklama uygulamasının, yargıdaki sorunların anlaşılmasına katkıda bulunacağını ve böylelikle onarıcı bir etki sağlayacağını ümit ediyordum. Ancak maalesef Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi bu imkanı engelledi" dedi. 

"İddialar yoğun bir art niyet göstermektedir"

Kavala'nın açıklaması şöyle:

"Her ne kadar Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararının gereğini yerine getirmeyip tutukluluğumu sürdürmesi ciddi bir hak ihlali olduysa da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararları olumlu yönde bir adımdır. Ben, Gezi Davası’ndaki temelsiz kurgunun, hukuksuzlukların, tutuklama uygulamasının, yargıdaki sorunların anlaşılmasına katkıda bulunacağını ve böylelikle onarıcı bir etki sağlayacağını ümit ediyordum. Ancak maalesef Cumhurbaşkanı’nın müdahalesi bu imkanı engelledi, bunun arkasından ilkinden çok daha hukuksuz biçimde ve mantıksız bir suçlamayla yeniden tutuklandım. İki buçuk yıl önce bana yöneltilen bu suçlamanın tek dayanağı olan Henri Barkey ile yoğun irtibatım olduğu iddiası emniyetten gelen iletişim kayıtlarıyla uzun zaman önce çürütülmüştü. Benim 15 Temmuz darbe girişiminin planlayıcısı olduğum iddiası, Gezi protestolarını planladığım ve organize ettiğim iddiasından çok daha mantıksızdır ve yoğun bir art niyeti göstermektedir. Maruz kaldığım bu yeni hukuksuzluğun uzun sürmeyeceğini, yargıya verdiği zararın kalıcı olmayacağını ümit ediyorum."

TIKLAYIN - Gezi Parkı davasında beraat kararı veren mahkeme üyelerine HSK'dan soruşturma izni!

TIKLAYIN - Osman Kavala hakkında AİHM'den ihlal kararı

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Kavala yorumu: Soros'un Türkiye ayağı malum içerideydi, dün beraat ettirmeye kalktılar

Ne olmuştu?

Gezi Parkı eylemleri gerekçesiyle 840 gün tutuklu kalan Osman Kavala ve tutuksuz 15 sanığın yargılandığı davanın 6. duruşması dün Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. Osman Kavala, Mücella YapıcıYiğit Aksakoğlu'nun da aralarında bulunduğu 16 sanıklı davada 9 sanık haklarında isnat edilen tüm suçlardan beraat etmişti. Bu kapsamda davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala'nın tahliye edilmesi bekleniyordu.

Ancak iş insanı Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında yeniden gözaltı kararı verildi. Kavala, cezaevi çıkışında başka bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

TIKLAYIN - Tahliye edilmesi beklenen Osman Kavala için yeniden gözaltı kararı!

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimiyle ilgili bir soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kavala, sağlık kontrolünden sonra götürüldüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulandı.

Emniyet'teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kavala, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi. Savcılık, Kavala'nın tutuklanması talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilmesine karar verdi.