Sağlık

Organ naklinde devrim: Bir hastaya başarılı şekilde genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakledildi

22 Mart 2024 11:45

T24 Dış Haberler

ABD'nin Massachusetts eyaletinde bir hastanede cerrahlar, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğini insan hastaya yerleştirdi. Ameliyatın böbrek yetmezliğiyle mücadelede çok önemli bir mihenk taşı olabileceği düşünülüyor. 

Boston'daki Massachusetts Hastanesi'nden (MGH) yapılan açıklamada 16 Mart'ta genetiğiyle oynanmış domuz böbreğinin hastaya yerleştirildiği ameliyatın 4 saat sürdüğü söylendi. 

Ameliyatı yapan cerrahlar, operasyonu bir "başarı" olarak niteledi ve hastanın kısa süre içinde taburcu edileceğini bildirdi. 

Hastaneden Dr. Tatsuo Kawa, "Bu naklin başarısı binlerce bilim insanı ve doktorun çabalarının toplamının sonucudur" dedi. Kawa, "Umuyoruz ki bu nakli yaklaşımı dünyanın her yerinde böbrek yetmezliğiyle mücadele eden hastalara tutunacak bir dal verecek" ifadelerini kullandı.

MGH'deki bilim insanları ve biyoteknoloji şirketi eGenesis beş yılı aşkın bir süre boyunca nakil için genetiği düzenlenmiş böbrek üzerinde işbirliği yapıyordu.

Araştırmacılar hayvan böbreğinden zararlı domuz genlerini çıkardılar ve domuz böbreğinde bulunan, insanlarda enfeksiyona neden olabilecek retrovirüsleri etkisiz hale getirdiler. Bilim insanları ayrıca insan alıcılarla uyumluluğunu artırmak için böbreğe insan genleri de ekledi.