Bilim / Teknoloji

Okyanus tabanından yağ sızdığı tespit edildi

17 Nisan 2023 17:04

Bilim insanları, Amerika Birleşik Devletleri'nin(ABD) Oregon eyaletinin yakınlarında, okyanus tabanından "ateş hortumu gibi" fışkıran bir sıvıya rastladı.

Independent Türkçe'nin haberine göre, hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırmada tabandan sızan suyun bir tür tektonik yağ olduğu belirtildi. Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, sızıntının Cascadia Yitim Bölgesi fayının üzerindeki bir delikten kaynaklandığını ifade etti. Bunun Kuzeybatı Pasifik'teki deprem aktivitesine dair bazı ipuçları sağlayabileceği düşünülüyor. Araştırmacılara göre bu su olmasaydı, deniz tabanındaki plakalar kayma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi.

Newport sahilinin yaklaşık 80 kilometre açığında bir keşif gezisine çıkan ekip, okyanus yüzeyinin yaklaşık 1,2 kilometre altında beklenmedik kabarcık bulutları tespit etti. İleri incelemeler bu sıvının kimyasal açıdan deniz suyundan farklılaştığını da gösterdi. Sıvı yüksek miktarlarda bor, lityum içerirken, daha az klorür, potasyum ve magnezyum içeriyor.

"Yaklaşık 9 derece daha sıcaktı"

Çalışmanın ortak yazarı ve Washington Üniversitesi'nde oşinografi doçenti Evan Solomon, yaptığı açıklamada suyun "deniz tabanından yangın hortumu gibi çıktığını" belirtirken,  "Bu daha önce hiç görmediğim bir şey ve bildiğim kadarıyla daha önce gözlemleyen de olmamış" dedi.

Solomon, "Daha da tuhafı, bu sıvı, arka plan sıcaklığından yaklaşık 9 derece daha sıcaktı. Keskin sıcaklık farkı, sıvının, sıcaklıkların tahmini olarak 150 ila 250 derece olduğu, Dünya yüzeyinin altındaki Cascadia mega bindirmesinden geldiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.