Gündem

OHAL kararı, seçimi erteletir mi?

08 Şubat 2023 14:22

HaberTürk yazarı Bülent Aydemir, 10 ilde büyük yıkıma sebep olan, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden sonra bölgede ilan edilen OHAL kararıyla ilgili olarak, "OHAL kararı seçimin ertelenmesi anlamına gelmez. Seçim ancak savaş sebebiyle ve Yüce Meclis’in kararıyla ertelenebilir" dedi. 

Aydemir, bugünkü yazısında Anayasa'nın 78’inci maddesinin bu konuda, “Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir” hükmünü düzenlediğini hatırlattı. 

Aydemir, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerinde bir şekilde OHAL kararı alırken, 'Ülkenin ve milletin tüm imkânlarını planlı bir şekilde harekete geçirme niyetindeyiz' diyerek gerekçesini net şekilde ortaya koydu.

14 Mayıs’ta yapılması planlanan ancak henüz erkene çekilme kararı alınmayan seçimin OHAL’le hiçbir ilgisi yok.

OHAL ilanı, 10 Mart’ta ilan edilecek olan ve 14 Mayıs’ta yapılacak seçime ilişkin kararı değiştirir mi? Bunun kararını iktidar verecek. Çünkü zaten seçim, normal koşullarda 18 Haziran’da yapılacaktı. Çeşitli gerekçelerle 14 Mayıs’a çekilmesi planlanıyordu.

OHAL ilanından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimin 14 Mayıs’ta yapılmasına ilişkin kararında bir değişiklik olmadığını anlıyoruz. Bir iki gün içinde karar alınırsa 14 Mayıs’tan önce OHAL ilanının süresi dolmuş olacak." 

TIKLAYIN * Türkiye yasta | Köşe yazarları, depremi çeşitli boyutlarıyla yazdı: Felakete dönüşmesinin merkez üssü Ankara’dır

TIKLAYIN * CANLI BLOG | Kahramanmaraş merkezli en büyüğü 7,7 olan depremler 10 ilde yıkım getirdi: Can kaybı artmaya devam ediyor; Türkiye yasta!