Kültür-Sanat

ODTÜ’lülerden, mübadillere dair lirik bir gösteri

“Neresi Sıla Bize, Neresi Gurbet: Bir Mübadele Öyküsü” 13 Nisan 2019’da İstanbul İş Sanat’ta

10 Nisan 2019 01:52

ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu Mezunları’nın Lozan Mübadilleri Vakfı ve ODTÜ Ege Mezunlar Derneği ile birlikte çalışarak hazırladığı, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleşen nüfus mübadelesini anlatan “Neresi Sıla Bize, Neresi Gurbet: Bir Mübadele Öyküsü” gösterisi, İzmir ve Eskişehir’den sonra, 13 Nisan 2019’da İstanbul İş Sanat’ta sahneye konacak. Türk ve Yunan kültürüne ait müzik ve danslar ile teatral öğeleri bir arada sunan özgün gösteri, anayurtlarından zorunlu bir göç ile ayrılmak zorunda bırakılan binlerce Müslüman ve Ortodoks göçmenin hikâyesini anlatıyor.

“Neresi Sıla Bize, Neresi Gurbet: Bir Mübadele Öyküsü”nün tarih danışmanlığını Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetcioğlu, Türkçe ve Yunanca ortak türkülerden oluşan repertuarın belirlenmesi ve icraya hazırlanmasını ise halkbilimi araştırmacıları Ali Fuat Aydın ile Doç. Dr. Cenk Güray üstlenmekte olup, alanında duayen Selçuk Onat ise, halk dansları konusunda danışmanlık vermiştir. Genel koordinasyonunu Özgür Topaç’ın gerçekleştirdiği bu son derece lirik bir anlatıma sahip özel gösteri, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa ve İzmir’de yaşayıp bu gösteri için bir araya gelen, tamamı ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu mezunu 60 kişilik dev bir kadro ile konuk Midilli Belediyesi Halk Dansları Ekibi tarafından sahnelenmektedir.

Gösterinin senaryosunu kaleme alan ve yönetmenliğini üstlenen Levent Balta, gösteriyi sahneye koymaktaki amaçlarını ise şöyle anlattı:

“Ülkemizin yine bir komşu ülkeden göç aldığı, pek çok insanın göçe zorlandığı ve istemeden yurtlarından ve evlerinden ayrıldığı bu önemli dönemde; siyasal, toplumsal ve kültürel etkileri hala yaşanmakta olan tarihsel bir göçü bir kez daha hatırlatmak ve bu gibi olayların bir daha yaşanmaması için toplumsal farkındalığı artırmak istedik.”

ODTÜ THBT 27. Dönem Sorumlusu Billur Yılmaz ise, “Bu yılki gösterimiz, Türk ve Yunan halk kültürüne dair en hüzünlü olaylardan birini ele alıyor, ancak inanıyoruz ki barış ve kardeşlik her zaman kazanacaktır. İki yakanın birbirine ebru gibi geçmiş oyunlarını, türkülerini, müziklerini bütün olaylara tanıklık etmiş bir ÇAN’ın ağzından dinlemeye ne dersiniz?” şeklinde görüş bildirerek, Türk ve Yunan kültürüne meraklı tüm sanatseverleri İş Sanat’a beklediklerini bildirdi.

Biletlerine İstanbul ODTÜ Mezunlar Derneği ile biletix’ten ulaşılabilen “Neresi Sıla Bize, Neresi Gurbet: Bir Mübadele Öyküsü”, İstanbul’daki bu özel gösterimin ardından, 2019 yılı içerisinde, Kuşadası, Ayvalık, Ankara ile mübadeleye maruz bırakılan Yunan şehirleri Selanik ve Midilli’de yeniden sahneye konacaktır.

ODTÜ THBT hakkında

1961 Kasım'ında ODTÜ'nün ilk öğrenci topluluklarından biri olarak kurulan topluluğumuz, halk kültürü ögelerinin ele alınması; çağdaş, bilimsel, ileriye dönük yöntemlerle çözümlenmesi, yorumlanması ve bu yolla varılan bulgu ve yapıtların topluluğumuz içindeki ve yakın çevre ile halkımıza tanıtılması, iletilmesi ve sunulmasını amaçlamaktadır.

Etkinliklerimizde ve tümü ücretsiz olan çalışmalarımızda 600’ü aşkın gönüllü öğrencimiz yer almakta, binlerce mezunumuz da katkılarıyla sunumlarımızı geliştirmektedir.

Topluluğumuz, halk biliminin uygulamalı unsurlarından halk oyunları, halk müziği, halk tiyatrosu ve alan araştırmalarını bünyesinde birlikte bulunduran Türkiye’deki nadir kurumlardandır.

Kurulduğu günden bu yana çalışmalarını aralıksız sürdüren topluluğumuz, halk oyunları, halk müziği, halk tiyatrosu ve yöre araştırmalarını kapsayan dört ana kolda etkinlik göstermektedir. Halk müziği çalgıları eğitimi, notalama, derleme ve arşivleme, asıllarına uygun halk oyunlarını öğrenme ve öğretme, halk kültürünü çağdaş ve bilimsel yöntemlerle araştırma, üyelerine bu konuda seminer ve kurslar düzenleme topluluğumuzun gerçekleştirmeye çalıştığı etkinlikler arasındadır. Giysiliğinde yirmiden fazla yörenin kostümüne sahip olan topluluğumuzun, halkbilimi konusunda yayımlanmış kitap ve dergileri içeren zengin bir kütüphanesi vardır.

Türkiye'de halkbilimi üzerine düzenlenmiş sayısız panel, seminer ve sempozyuma ev sahipliği yapan topluluğumuzun, geniş anlamda verilerin halka ulaştırılması amacıyla çıkardığı Halkbilimi Dergisi, çeşitli konuları içeren araştırmalar, incelemeler ve çeviriler ile ciddi bir kaynak niteliği taşımaktadır.

Tüm çalışmalarını gönüllülük ve İMECE anlayışı ile yürüten topluluğun bazı sunum ve çalışmaları TRT ve birçok diğer özel televizyon kanallarında yayınlanmıştır.  Öğrenci üyelerinden oluşan halk oyunları ekipleri birçok kez üniversite ve ülkemizin çeşitli kurumları adına yurt dışında, festival vb etkinliklere katılarak başarılı sunumlar yapmışlardır.

THBT mezunları ayrıca, her yıl halk bilimi ve müziği çerçevesinde güncel konulara ve sorunlara dikkat çeken temalı ve senaryolu sunumlar hazırlayarak belirli kentlerde sunmaktadır.

Şimdiye kadar yapılan temalı sunumlardan bazılarının adları şöyle:

  • Bir THBT Masalı
  • Oyalı da Yazma,
  • Efsaneler
  • Ankara’nın Taşına Bak,
  • Yelkovan ( Öğrenci Etkinliği)
  • Barabar
  • Uyur İdik Uyardılar
  • Mor Cepken Sedefli Kama
  • Ham Meyvayı Kopardılar Dalından
  • Ege’de Bir Yaz Gecesi