Kültür-Sanat

ODTÜ'lülerden Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılında, Bağımsızlığın Ateşi!

THBT'liler gösteride, Ceyhun Atuf Kansu’nun Kurtuluş Savaşı'nın tarihinden çıkardığı yiğitleme ve koçaklamayı; halk türküleri ve oyunları ile bezenen bir kurguyla buluşturuyor

13 Mayıs 2019 18:04

ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu (THBT) öğrenci ve mezunları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. Yılında Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yerde, “Kurtuluştan Cumhuriyete Bağımsızlığın Ateşi” başlıklı özel bir gösteriye imza atacaklar.

Senaryo metnini Ceyhun Atuf Kansu’nun yazdığı, derlemesini Işık Kansu’nun yaptığı gösteri 18 Mayıs 2019’da Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Atakum’da seyirci ile buluşacak.

THBT'liler gösteride, Ceyhun Atuf Kansu’nun Kurtuluş Savaşı'nın tarihinden çıkardığı yiğitleme ve koçaklamayı; halk türküleri ve oyunları ile bezenen bir kurgu eşliğinde izleyiciye sunmayı amaçlıyor. 

Gösterinin tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor:

“Ulusal Kurtuluş Savaşı, halkın değerini gücünü çok iyi bilen bir önderin Mustafa Kemal Atatürk’ün çevresinde halkın verdiği bir savaştır. Bu savaşı halka anlatmak demek, Atatürk’ün dayandığı halkın bu savaşa katkısını anlatmak demektir” diyor Ceyhun Atuf Kansu.

“Dünyanın kurtuluş savaşları yaşadığı dönemde bağımsızlıkla ve devrimle biten ilk Ulusal Kurtuluş Savaşını, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bu halk vermiştir. Ulusal Kurtuluş Savaşlarının babası Mustafa Kemal Atatürk’se, bu savaşların ilk onurlu oğulları ve kızları da bizim halkımızın bağrından, bu toprakların tükenmez insan kaynağından çıkmıştır. Böylece Atatürk’ün savaşı, Türk halkının savaşı haline gelmiş” diyor Ceyhun Atuf Kansu.

“Kurtuluş Savaşını,
Atatürk’ü can kulağı ile dinleyenlere,
dinlerken o günleri yaşayanlara,
o günleri özleyenlere anlattım” diyor Ceyhun Atuf Kansu.

Ceyhun Baba böyle anlattı birçok yapıtında Kurtuluş Savaşımızı ve Atatürk’ü, oğlu Işık Kansu babasının yapıtlarından derleyerek bir metin hazırladı.

Bizler de ODTÜ – THBT Öğrencileri ve Mezunları bu güzel anlatıyı, Ceyhun babanın, Kurtuluş Savaşı'nın tarihinden çıkardığı yiğitlemeyi, koçaklamayı, THBT Halk Tiyatrosu Biriminin hazırladığı kurguya halk türküleri ve oyunlarını bezeyerek sunmaya çalıştık,

izleyenler duyumsasın…
duyumsayanlar içselleştirsin…
o yıllar hiç unutulmasın…
verilen savaşım…
Cumhuriyet kazanımları yol göstericimiz olsun,

Kurtuluş Savaşımızın, Kuruluşumuzun, Cumhuriyetimizin nice 100 yılları kutlansın…

ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu (ODTÜ THBT)

1961 Kasım'ında ODTÜ'nün ilk öğrenci topluluklarından biri olarak kurulan topluluğumuz, halk kültürü ögelerinin ele alınması; çağdaş, bilimsel, ileriye dönük yöntemlerle çözümlenmesi, yorumlanması ve bu yolla varılan bulgu ve yapıtların topluluğumuz içinde ve yakın çevre ile halkımıza tanıtılması, iletilmesi ve sunulmasını amaçlamaktadır.

Kurulduğu günden bu yana çalışmalarını aralıksız sürdüren topluluğumuz, halk oyunları, halk müziği, halk tiyatrosu ve yöre araştırmalarını kapsayan dört ana kolda etkinlik göstermektedir. Halk müziği çalgıları eğitimi, notalama, derleme ve arşivleme, asıllarına uygun halk oyunlarını öğrenme ve öğretme, halk kültürünü çağdaş ve bilimsel yöntemlerle araştırma, üyelerine bu konuda seminer ve kurslar düzenleme topluluğumuzun gerçekleştirmeye çalıştığı etkinlikler arasındadır.  Giysiliğinde  yirmiden  fazla  yörenin  kostümüne  sahip  olan  topluluğumuzun, halkbilimi konusunda yayımlanmış kitap ve dergileri içeren zengin bir kütüphanesi vardır.

Türkiye'de halkbilimi üzerine düzenlenmiş sayısız panel, seminer ve sempozyuma ev sahipliği yapan  topluluğumuzun,  geniş  anlamda  verilerin  halka  ulaştırılması  amacıyla  çıkardığı Halkbilimi Dergisi, çeşitli konuları içeren araştırmalar, incelemeler ve çeviriler ile önemli  bir kaynak niteliği taşımaktadır.

ODTÜ THBT Mezunları

ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğu'nun eski üyeleri olarak mezuniyet sonrasında halk bilimi çalışmalarımızı devam ettirmek amacıyla bir araya geldik. Şu an dünyanın farklı köşelerindeki THBT mezunları, ya da diğer adıyla -THBT fosilleri- olarak halk müziği, halk oyunu ve halk tiyatrosu çalışmaları yapıp, kuramsal araştırmalar yürüterek konserler, gösteriler, toplantılar, paneller vb. etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca -çaylak- olarak adlandırdığımız THBT’nin mevcut öğrenci üyelerinin etkinliklerine de destek veriyoruz.

Misyonumuz THBT'de oluşturduğumuz geleneği ve halkbilimi birikimlerimizi mezuniyet sonrası dostluk ortamında   geniş kitlelerle paylaşmak, birlikteliğimizin sürekliliğinin bozulmadan ve güçlenerek devamını sağlamak, bu topraklar üzerinde var olan tüm kültürel değerleri çağdaş bilimsel yöntemlerle ele almak, değerlendirmek ve yorumlamak, her türlü iletişim ortamından yararlanarak bunları kamuoyu ile paylaşmaktır.

Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de hafta sonları halk müziği ve halk oyunu çalışmaları için düzenli olarak toplanıyor; her yıl güncel konulara ve toplumsal sorunlara dikkat çeken bir konu çerçevesinde, anlatım düzenli halk oyunu ve halk müziği gösterileri düzenliyor ve araştırma planlarımızı oluşturuyoruz.

Biz diyoruz ki THBT’liler olarak;

Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın ODTÜ, Yaşasın THBT