Kültür-Sanat

Nymphomaniac, Dogville, Melankoli, Karanlıkta Dans gibi filmleriyle ünlü aykırı yönetmen Lars von Trier'e parkinson teşhisi kondu

 Lars von Trier

09 Ağustos 2022 18:27

T24 Kültür Sanat

 66 yaşındaki Danimarkalı ünlü yönetmen Lars von Trier'e parkinson teşhisi konuldu. Daha önce verdiği bir röportajda ellerinin titrediğini belirten Trier, bu durumu antidepresanlara ve alkol bağımlılığına bağlamıştı. Yapım şirketi yönetmenin durumunun iyi olduğunu ve ilaç tedavisine başladığını duyurdu. 

Ayrıca ‘The Kingdom Exodus’ serisi bu ay Venedik Film Festivali’nde prömiyerini yapacak Trier'in, MUBİ'de yapılacak ilk gösterime katılacağı aktarıldı. 

Aykırı filmlerin yönetmeni 

Lars von Trier, 30 Nisan 1956'da Kopenhag, Danimarka'da doğdu. Küçükken kendisine hediye edilen kamera ile 11 yaşında kendi filmlerini çekmeye başladı yönetmen 1979'da Danimarka Ulusal Film Okuluna davet edildi. Bilim kurgudan, modern-noir, erotik-dram, deneysel sinema gibi birçok türde filmleri bulunan Trier, kendine özgü üslubuyla her zaman dikkat çekmeyi başardı. 

Lars Von Trier 2012 yapımlı filmi Melankoli'yi "Bu bir düğün, melankoli ve psikolojik bir felaket filmi" sözleriyle tanımlamıştı

İsmine 'von' ekledi 

Josef von Sternberg'e olan sempatisi yüzünden kendi ismine 'von' ekledi. 1995'te Thomas Vinterberg ile yayımladığı manifestoyla Dogma 95 hareketini başlattı. Bu alanda birçok film üçlemesi yaptı. 64.Cannes Film Festivali'nde Hitler'e sempati duyduğunu ve onu anladığını söylemesiyle büyük tepki toplayan Trier, daha sonra ise özür diledi. “Breaking The Waves” 1996'da Cannes’da Grand Prix’yi kazandı ve başrol oyuncusu Emily Watson, En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar‘a aday gösterildi.

İlk müzikal film denemesi

2000 yılında Trier, ilk müzikal film denemesini İzlandalı ünlü müzisyen Björk ile “Dancer in the Dark” filmiyle yaptı. Film Cannes’da Palme D’Or ödülünü kazandı. 

Türkiye'de yasaklı film: Nymphomaniac

İki bölümden oluşan Nymphomaniac filmi Türkiye'de 14 Mart 2014 tarihinde ilk bölümü gösterime girmesi planlanan film reyting değerlendirmesi yapan kurul tarafından yasaklandı.