Kültür-Sanat

Nürnberg Film Festivali'nde Hale Soygazi'ye Onur Ödülü

"Bu kadınlar olmasaydı hayatın bu denli anlamlı olduğunu öğrenemezdim"

12 Mart 2024 12:29

Almanya'da çok sesliliğin ve çok kültürlülüğün kalesi haline gelen Nürnberg Film Festivali’nde Hale Soygazi'ye Onur Ödülü verildi. 

1996'da başlayan festival yıllar içinde Almanya'da çok sesliliğin ve çok kültürlülüğün kalelerinden biri haline geldi. İki ülke sinemasının birlikte gövde gösterisi yaptığı en önemli etkinlik kabul ediliyor artık. Festival bu yıl 28 yaşında. Birçok Türk sinemacısı da şimdilerde Nürnberg'de. Festivalin açılışı önceki gün, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde yapıldı. Festivalin 8 Mart'ta başlaması tesadüfi değil.

Festival Başkanı Adil Kaya “bu yıl öncelikle güçlü kadınlara ve güçlü kadınların filmlerine odaklandıklarını” söylüyor.

Açılışta Aslı Özarslan'ın 'Dirsek / Ellbogen' filmi gösterildi.

Törende Hale Soygazi ile İris Berben'e Onur Ödülü verildi. Hale Soygazi'ye Belediye Kültür Başkanı Dr. Julia Lehner, Iris Berben'e ise festival yöneticisi Ayten Akyıldız ödüllerini takdim etti.

Soygazi: Yaşasın benim kahramanlarım

Hale Soygazi ödülünü, “Sinema bir yolculuktur ve her yolculuk gibi heyecan vericidir. Ben sinema yolculuğumda pek çok kadınla karşılaştım. Hikâyelerini dinledim. Hayalini gerçekleştirenler, hayal kırıklığına uğrayanlar, direnenler, direnemeyenler, vazgeçenler, vazgeçmeyenler, yaşama umudu kalmayanlar, erkek şiddetinden ölenler... Ben bu kadınlarla tanıştım, onları dinledim, dertlerine ortak olup o kadınları savundum. Bu kadınlar olmasaydı hayatın bu denli anlamlı olduğunu öğrenemezdim. Onlar benim kahramanlarım. Onlar olmaza ben bugün karşınızda olmazdım ve 8 Mart gibi bir günde bu armağan bana verilmezdi. Yaşasın benim kahramanlarım" diyerek aldı Onur Ödülü'nü.

Soygazi o ana ilişkin fotoğrafını da sosyal medya hesabından paylaştı:

Festivalde Onur Ödülü alan İris Berben'in ise 'Tanık Evi' filmi gösterildi. Matti Geschonneck'in yönettiği film gerçek olaylara dayanıyor ve Nürnberg Mahkemeleri sırasında yaşananları anlatıyor. Mahkemede ifade vermesi gereken tanıklar yargılamalar sırasında bir villada tutuluyor. Bu tanıkların bir kısmı Nazi yetkilisi, bir kısmı ise toplama kampından sağ kurtulanlar.

Festival programı şöyle: