Dünya

Norveç, Filistin devletini resmî olarak tanıdı

Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor

28 Mayıs 2024 11:39

T24 Dış Haberler

Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanıma kararı gece yarısı itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylece Norveç, Filistin devletini resmen tanımış oldu.

İspanya ve İrlanda da tanıma kararlarını bugün içinde yürürlüğe koyacak. Böylece Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek.

Üç Avrupa ülkesinden ilk açıklama bir hafta önce Norveç'ten gelmişti. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğunu belirterek tanıma kararının bunu mümkün kılabileceğini belirtmişti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi olamayan Norveç uzun yıllardır bağımsız Filistin devleti fikrini destekliyor.

Başbakan Store, Filistin'i tanıma kararı aldıklarını duyurduğu basın toplantısında "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme gibi temel ve bağımsız bir hakkı vardır. Hem İsrailliler hem de Filistinliler kendi devletlerinde barış içinde yaşama hakkına sahiptir. İki devletli bir çözüm olmadan Orta Doğu'da barış olmayacaktır. Filistin devleti olmadan da iki devletli bir çözüm olamaz. Başka bir deyişle, Filistin devleti Orta Doğu'da barışın sağlanması için bir ön koşuldur" demişti. 

TIKLAYIN | İspanya, Filistin devletini bugün resmen tanıyacak

İspanya da onaylayacak

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Filistin Devleti'ni uluslararası insan haklarına saygılı ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde bugün resmi olarak tanıyacaklarını söyledi.

Sanchez, Bakanlar Kurulu'nun Filistin Devleti'nin resmî olarak tanınmasını onaylayacağını aktararak, "İspanya bu şekilde Filistin'i dünyada tanıyan 140'tan fazla ülkenin yanına eklenecek. Filistin'in tanınması tarihi bir karar ve tek hedefi İsrail ile Filistin arasındaki barışın sağlanmasına katkı sağlamaktır." diye konuştu.