Dünya

İspanya, Filistin devletini bugün resmen tanıyacak

İspanya, 1967 sınırlarını kapsayacak şekilde Filistin devletini bugün resmî olarak tanıyacak

28 Mayıs 2024 10:12

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin Devleti'ni uluslararası insan haklarına saygılı ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde bugün resmi olarak tanıyacaklarını söyledi.

İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin haftalık olağan Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde kameraların karşısına geçen Başbakan Sanchez, Filistin Devleti'ni tanıma kararının arkasındaki gerekçeleri kamuoyuna açıkladı.

"Kararımız uluslararası hukuka uygun"

Bu kararlarının uluslararası hukuka uygun olduğunu vurgulayan Sánchez, iki devletli çözüme odaklanacaklarını belirtti ve şunları söyledi:

"Önceliğimiz Gazze'de olup bitenlere son vermek ve geçişleri insani yardıma açmaktır, bundan sonra çabalarımızı iki devletli çözüme odaklayacağız. Bugünkü Filistin'i tanıma kararımız uluslararası hukuka uygundur ve bir barış konferansı düzenlemek için Arap ülkeleriyle birlikte çalışacağız"

Bugün resmî olarak tanıyacak

Sanchez, Bakanlar Kurulu'nun Filistin Devleti'nin resmî olarak tanınmasını onaylayacağını aktararak, "İspanya bu şekilde Filistin'i dünyada tanıyan 140'tan fazla ülkenin yanına eklenecek. Filistin'in tanınması tarihi bir karar ve tek hedefi İsrail ile Filistin arasındaki barışın sağlanmasına katkı sağlamaktır." diye konuştu.

TIKLAYIN | İsrail, Kudüs'teki İspanya Başkonsolosluğu'nun 1 Haziran'dan itibaren Batı Şeria'daki Filistinlilere hizmet vermesini yasakladı

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bakanlığın, 1 Haziran'dan itibaren Kudüs'teki İspanya Başkonsolosluğu'nun Batı Şeria'dan gelen Filistinlilere hizmet vermesine izin verilmeyeceğini İsrail'deki İspanya Büyükelçiliği'ne bildirmişti. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından İspanya Büyükelçiliği'ne gönderilen mektupta, politika değişikliğine gerekçe olarak "İspanya Hükümeti'nin Filistin Devleti'ni tanıma kararı ve üst düzey İspanyol yetkililer tarafından yapılan kışkırtıcı ve nefret dolu antisemit açıklamalar" gösterilmişti. 

Norveç ve İrlanda da tanıyacak; tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek

Norveç ve İrlanda da daha önce yaptıkları açıklamalarla 28 Mayıs'ta Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmuşlardı.

Böylece Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek.

Filistin'i tanıyan ilk Batı Avrupa ülkesi İzlanda, AB ülkesi ise İsveç olmuştu.