Dünya

İsrail, Kudüs'teki İspanya Başkonsolosluğu'nun 1 Haziran'dan itibaren Batı Şeria'daki Filistinlilere hizmet vermesini yasakladı

Gerekçe olarak "İspanya Hükümeti'nin Filistin Devleti'ni tanıma kararı ve üst düzey İspanyol yetkililer tarafından yapılan kışkırtıcı ve nefret dolu antisemit açıklamalar" gösterildi

27 Mayıs 2024 10:29

T24 Dış Haberler

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bakanlığın, 1 Haziran'dan itibaren Kudüs'teki İspanya Başkonsolosluğu'nun Batı Şeria'dan gelen Filistinlilere hizmet vermesine izin verilmeyeceğini İsrail'deki İspanya Büyükelçiliği'ne bildirdi. 

Dışişleri Bakanlığı tarafından İspanya Büyükelçiliği'ne gönderilen mektupta, politika değişikliğine gerekçe olarak "İspanya Hükümeti'nin Filistin Devleti'ni tanıma kararı ve üst düzey İspanyol yetkililer tarafından yapılan kışkırtıcı ve nefret dolu antisemit açıklamalar" gösterildi.

Mektupta, "1 Haziran 2024 tarihinden itibaren, Kudüs'teki İspanya Başkonsolosluğu sadece Kudüs konsolosluk bölgesinde ikamet edenlere konsolosluk hizmetleri sunabilir. Başkonsolosluk veya onun adına herhangi bir kişi, Bakanlığın önceden yazılı izni olmaksızın Filistin Yönetimi sakinlerine hizmet veremez ve Kudüs bölgesi dışında herhangi bir konsolosluk veya diğer işlevleri yerine getiremez" denildi. 

Katz, X'te yaptığı bir paylaşımda "Hamas'ı ödüllendiren ve bir Filistin terör devleti kurmaya çalışanların Filistinlilerle hiçbir teması olmayacağına" işaret ederek "Bugün Yahudi halkının egemen ve bağımsız bir devleti var ve kimse bizi dinimizi değiştirmeye zorlayamaz ya da varlığımızı tehdit edemez - bize zarar verenlere biz de zarar vereceğiz" ifadelerini kullandı. 

İspanya, 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını duyurmuştu.