Sağlık

Norovirüs nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşıyor?

Son dönemde vakaların arttığı norovirüs ile ilgili detaylar araştırılıyor. Peki, norovirüs nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşıyor? İşte norovirüs hakkında detaylar

16 Ağustos 2022 15:25

Mide veya bağırsakların iltihaplanmasına yol açtığı bilinen norovirüs, vaka artışlarıyla beraber gündemde yer alıyor. Son günlerde sıklıkla vakaların duyulduğu norovirüs hakkındaki detaylar merak edildi. Vatandaşlar, virüsü, "Norovirüs nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşıyor?" şeklinde aratarak araştırmaya başladı. Peki, norovirüs nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşıyor?

Norovirüs Nedir?

Norovirüsün, bir grup virüs için kullanılan terim olduğu ve Caliciviridae virüs ailesinin bir üyesi olduğu biliniyor. Bu virüsler, viral gastroenterit salgınlarının yaklaşık %90'ından ve dünyadaki vakaların yaklaşık %50'sinden sorumludur.

Elde edilen istatistiksel verilere göre norovirüsün, Amerika Birleşik Devletleri'nde yılda 19-21 milyon kişide gastroenterite neden olduğunu söyleniyor. Ayrıca her yıl 56.000-71.000 yıllık hastaneye yatıştan ve 570-800 ölümden sorumlu olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, norovirüslerin sürekli olarak genetik değişikliklere uğradığını, birçok ortamda yaşamaya adapte olduklarını ve birçok dezenfektana karşı dirençli olduklarını söylüyor. Bu nedenle semptomlar, genellikle her seferinde daha az şiddetli olsa da, insanların yaşamları boyunca bir defadan fazla norovirüs enfeksiyonu geçirdikleri kabul ediliyor.

Norovirüs enfeksiyonu belirtileri nelerdir?

Enfeksiyonun, virüse maruz kalma durumunda 12 ila 48 saat sonra başlayan ishal, mide ağrısı ve kusma ile karakterize olup genellikle 1 ila 3 gün sürdüğü biliniyor. Enfekte olan hastaların birçoğunun tedaviye gerek duyulmadan iyileştiği belirtiliyor.

Ek hastalıkları olan kişilerde, yaşlılarda, küçük çocuk ve bebeklerde, gebelerde enfeksiyona bağlı oluşan kusma ve ishal ciddi şekilde sıvı kaybına (dehidrasyon) neden olabildiği söyleniyor. Uzmanlar, bu durumda hastaların sağlık merkezlerinde takip ve tedavi edilmeleri gerebildiğini belirtiyor.

Norovirüs enfeksiyonunda sık görülen belirtilerin bir kısmı şu şekilde:

Mide bulantısı,

Kusma,

İshal,

Kas ağrısı,

Yorgunluk,

Mide ağrısı veya krampları,

Baş ağrısı.

Bazı kişilerin, norovirüs enfeksiyonu geçirmekte olmalarına rağmen hiçbir belirti veya semptom göstermediği de söyleniyor. Ancak enfeksiyon yine de bulaşıcı olabiliyor ve enfekte kişiler, virüsü başkalarına bulaştırabiliyor.

Norovirüs nasıl bulaşıyor?

Uzmanlar, norovirüs enfeksiyonunun en sık olarak hastaneler, kreşler, bakımevleri, okullar, yurtlar veya kışlalar gibi yakın temasın çok olduğu kalabalık ortamlarda ortaya çıktığı ve salgın oluşturduğunu söylüyor.

Norovirüs enfeksiyonunun, aniden başlayan şiddetli kusma ve ishale neden olabilen bulaşıcı özelliğe sahip olduğu biliniyor. Norovirüs enfeksiyonu olan bir kişiyle yakın temas yoluyla da enfeksiyonun bulaşması söz konusu olmakla birlikte kontamine olan su, yiyecekler veya kontamine yüzeyler yoluyla da bulaşabildiği belirtiliyor.

TIKLAYIN | Langya virüsü nedir, nasıl bulaşır, virüsün belirtileri neler?