Sağlık

Nöroloji uzmanından "TikTok" uyarısı: Dikkat dağınıklığı artıyor odaklanma yetisi azalıyor

"Biliçsiz sosyal medya kullanımı, dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabiliyor"

01 Temmuz 2024 13:00

Kullanıcıların kısa ve çabuk tüketilebilir videolar paylaştığı sosyal medya platformu TikTok, beynin dikkat süresini yeniden şekillendiriyor. Bu hızlı içerik tüketiminin beyin üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlar,  özellikle gençlerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini tanımlamak için "TikTok Beyni" kavramını gündeme getirdi. 

Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan TikTok Beyni kavramını tanımlarken, bu uygulamayı kullanan bireylerde yarattığı problemlere dikkat çekti.

Uzm. Dr. Onultan, "Sürekli kısa videolar izlemek, beynin hızlı bilgi akışına alışmasına neden oluyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir” şeklinde konuştu. 

"Dikkat dağınıklığı artıyor odaklanma yetisi azalıyor"

TikTok Beyni kavramıyla, devamlı olarak kısa, hızlı ve yüksek yoğunluklu bilgi bombardımanına maruz kalan bireylerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma yetisinin azalması durumu ifade ediliyor" açıklamasında bulunan Uzm. Dr. Onultan, bu durumun beynin sürekli yeni ve farklı uyaranlara maruz kalması sonucu, uzun süreli dikkat gerektiren görevlerde performans düşüklüğüne neden olabileceğine dikkat çekti.

"Sosyal ilişkiler olumsuz etkileniyor"

Yapılan araştırmaların bir sonucu olarak bu uygulamaların, gençlerin sosyal ilişkilerinde problemler yarattığına vurgu yapan Uzm. Dr. Onultan, “Özellikle TikTok gibi kısa video platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, gençlerin dikkat sürelerinde belirgin bir kısalma gözlemleniyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir" ifadelerini kullandı. Uzm. Dr. Onultan, Bu olumuz etkilerin akademik performanstan sosyal etkileşime kadar pek çok noktada kendini gösterebileceğini ekledi. 

Genç neslin geleceği risk altında 

Ebeveynler ve eğitimcilerin gençlerin sosyal medya kullanımlarını kontrol altına alıp, uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelere teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Onultan, "Kitap okumak, doğa yürüyüşleri yapmak, sanat ve el işi gibi faaliyetlerde bulunmak dikkat süresinin yeniden yapılandırılmasında yardımcı olabilir. Dijital çağın getirdiği yenilikler hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırsa da, dikkat etmemiz gereken yeni problemleri de beraberinde getiriyor" şeklinde konuştu. Tik Tok Beyni'nin bu sorunların başında yer aldığını ve özellikle genç neslin geleceği için ciddi bir önem taşıdığını belirten Uzm. Dr. Onultan,  "Bilinçli bir kullanım ve dengeli bir dijital hayat, bu sorunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir” diyerek sonlandırdı. (DHA)