Kültür-Sanat

Nijerya'nın viral bale çocuğu: Lagos'tan İngiltere'deki dans okuluna

Anthony Madu, internette viral olan dans videosunun hayatını nasıl değiştirdiğini BBC'ye anlattı.

26 Aralık 2023 12:43

T24 Kültür-Sanat

Nijerya'nın popüler bale dansçısı olarak anılan 13 yaşındaki Anthony Madu'nun hayatı, dans yeteneği internet şöhretinin onu Lagos'taki evinden İngiltere'nin en prestijli bale okullarından birine göndermesinin ardından son üç yılda tanınmayacak kadar değişti. 

Haziran 2020'de genç çocuğu yağmurda çıplak ayakla dönme egzersizi yaparken videoya çeken kişi dans öğretmeniydi. Daha sonra videoyu sosyal medyaya yükledi ve Hollywood oyuncusu Viola Davis'in dikkatini çekti; Viola Davis bunu artık X olarak bilinen Twitter'daki büyük takipçi kitlesiyle paylaştı ve klip 16 milyon izlenme sayısına ulaştı. 

Bu videonun ardından, Anthony'ye Amerikan Bale Tiyatrosu'ndaki Jacqueline Kennedy Onassis Okulu'ndan burs teklif edildi. Ancak o dönemdeki Kovid-19 kısıtlamaları eğitimin çevrimiçi olarak yapılması gerektiği anlamına geliyordu. Daha sonra Anthony'ye Birmingham'daki Elmhurst Bale Okulu'nda eğitim alma şansı verildi. Bir yıldan fazla bir süredir Elmhurst'te olan genç, BBC'ye "Burs aldığımda şaşırdım ama gerçekten çok mutlu oldum" dedi.

Okulun stüdyolarından birinde otururken utangaç bir şekilde bunun kolay bir geçiş olmadığını itiraf ederek, "İlk yıl, Nijerya'ya kıyasla havayı sevmeye çalışmak ve aynı zamanda evimi özlemek gerçekten çok zor geldi" dedi. 

Anthony, klasik bale okullarının olmadığı bir toplulukta büyürken, resmi bir eğitim şansı olmadığı için videolar izleyerek ve kendisini büyüleyen hareketleri kopyalayarak kendi kendine öğrendiğini anlattı. Anthony'nin hâlâ Lagos'ta yaşayan annesi Ifeoma Madu, BBC'ye şöyle konuştu: "Beş yaşındayken onu dans ederken gördüm. 'Senin sorunun ne?' diye düşündüm. İnsanlar bana bu tür dansların erkeklere göre olmadığını söylüyordu. Ama yapmayı sevdiği şey bu, ben de onun bu işi yapmasına izin verdim" 

Anthony'nin ilgisi geliştikçe ailesi, Lagos Sıçrama Dansı Akademisine katılabilmek için şehrin farklı bir mahallesine taşındı.

Anthony, Videonun internette yayıldığı gün sadece dans ediyordum ve sonra dans öğretmenim onu ​​videoya almaya karar verdi. Ertesi gün antrenmana geldiğimde bana binlerce izlenme aldığını söyledi." dedi. 

Ancak Afrika'daki hevesli bale dansçılarının çoğu, Anthony'nin şansına veya fırsatlarına sahip değil. Kenya'nın başkenti Nairobi'de, Afrika'nın en büyük resmi olmayan kentsel yerleşim yeri olan Kibera'da bale öğretmeni olan Mike Wamaya, BBC'ye, "Afrika'dan burs alan genç erkeklerin dışarı çıkıp dans ettiğini görmek çok nadirdir. Yıllar boyunca bale yalnızca seçkin toplulukla ilişkilendirildi ve şimdi yavaş yavaş bunu kırıyoruz." dedi. 

Wamaya, kıtadaki pek çok genç çocuğun, baleyle ilgili sosyal damgalama nedeniyle bale ile ilgilenmediğini de itiraf ederek, "İnsanlar çok homofobik ve bir erkek dansçı olarak size eşcinsel deniliyor. Bu, içimizde büyük bir dayanıklılık oluşturdu. Çok fazla alay edildik ama öğrencilerimin bu alaycılığı, bu insanların hatalı olduğunu kanıtlamak için kullanması beni çok mutlu etti." dedi.

Dans koçu, zorluklara rağmen Anthony gibi yetenekli öğrencileri odaklanmaya ve dans etmeye devam etmeye teşvik ederek, "Akıl sağlığınıza ve zihinsel sağlığınıza dikkat edin çünkü bu çok rekabetçi. Ama günün sonunda önemli olan insanların ne gördüğü değil. Önemli olan dansı ne için kullandığınızdır." dedi.

Uluslararası başarı elde eden ve Güney Afrika'nın Western Cape eyaletinde yeteneği gençken fark edilen dansçı Siphesihle November, balenin Afrika'daki imaj sorunu konusunda hemfikir. Güney Afrika'daki Kanadalı bir çift, onun 11 yaşında performans sergilediğini gördüklerinde o kadar etkilendiler ki, ilk olarak Kanada Ulusal Balesi'nden burs aldığı Kanada gezisine sponsor oldular. Şu anda orada baş dansçı olarak görev yapan 24 yaşındaki dansçı, sosyal medyanın Afrika'da klasik balenin tanıtımına yardımcı olduğuna inandığını söyledi.