Dünya

Nijer'de darbe yönetimi Almanya, ABD ve Nijerya büyükelçilerine ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre verdi

Daha önce askeri yönetim, Fransa Büyükelçisi'ne de ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermişti

26 Ağustos 2023 10:19

Nijer askeri yönetimi, dün Almanya, ABD ve Nijerya büyükelçilerine ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre verdi. Daha önce askeri yönetim, Fransa Büyükelçisi'ne de ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Almanya Büyükelçisi Olivier Schnakenberg'in 25 Ağustos Cuma günü saat 11.00'de bakanlık tarafından yapılan görüşme davetini reddetmesine tepki olarak ve Alman hükümetinin Nijer'in çıkarlarına aykırı diğer eylemleri nedeniyle, bakanlık ... Sayın Olivier Schnakenberg'e Nijer topraklarını terk etmesi için 48 saat süre veriyor" denildi.

Açıklamada ayrıca "Nijerya Büyükelçisi Mohamed Usman'ın 25 Ağustos Cuma günü saat 11.30'da bakanlık tarafından yapılan görüşme davetini reddetmesine tepki olarak ve Nijerya hükümetinin Nijer'in çıkarlarına aykırı diğer eylemleri nedeniyle, bakanlık ... Sayın Mohamed Usman'a Nijerya topraklarını terk etmesi için 48 saat süre veriyor" denildi.

TIKLAYIN | Nijer'deki darbe, ABD ve Fransa arasında anlaşmazlığa mı yol açıyor?

ABD Büyükelçisi'ne de 48 saat süre

Ordu ayrıca ABD'nin yeni büyükelçisine de ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi.

Geçen hafta ülkenin başkenti Niamey'e gelen ABD Büyükelçisi Kathleen Fitzgibbons, günün erken saatlerinde bakanlık tarafından bir görüşme için yapılan davete icabet etmemekle suçlandı.

Dışişleri Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada FitzGibbon'un bir ABD diplomatik misyonuna liderlik edeceğini ve siyasi krizin çözümüne yardımcı olma çabalarını destekleyeceğini söyledi.

TIKLAYIN | Nijer'de cuntadan Fransa Büyükelçisi'ne 48 saat süre

Nijer'in askeri yönetimi daha önce Fransız Büyükelçisi'ne ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, askeri yönetimin iktidara gelmesinin ardından görevinden ayrılmayı reddeden Nijer'in Paris Büyükelçisi Aichatou Boulama Kane ile dayanışma içinde olduklarını ifade etmek üzere 8 Ağustos'ta bir nota gönderdi.

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.

CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.