Kültür-Sanat

Doğum yapan kadının rahminden gelen kan anlamına gelen 'Nifas', sahnede!

Burcu Gölgedar

29 Ocak 2024 17:33

2015 yılında Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında okuma tiyatrosu formuyla seyirciyle buluşan Nifas* adlı tiyatro oyunu aradan geçen sekiz yıldan sonra 27 Ekim 2023’de Türkiye Prömiyerini gerçekleştirdi. Yazarı Şirin Öten’in de oyuncu kadrosunda da yer aldığı Nifas, Maaperform tarafından sahneye taşındı.

Yönetmenliğini Erdal Baran Şahin’in üstlendiği oyunun Işık Tasarımını Alev Topal, Müzik tasarımını ise Sevda Deniz Karali üstleniyor. Burcu Gölgedar, Umay Anadolu Kaboğlu, Süreyya Bursa ve Şirin Öten ise oyuncu kadrosunu oluşturuyor.

Umay Anadolu Kaboğlu

Oyunun konusu

Yeni doğum yapan Zeynep annelik rolüne alışma evresinde sorunlar yaşamaktadır. Lohusaların takmak zorunda olduğu kırmızı kurdele Zeynep için boğucu bir boyun bağına dönüşmüştür. Yaşadığı toplumun annelik algısına kafa tutarken bebeği esrarengiz biçimde ortadan kaybolur. Bebekle fazla vakit geçirmekten kaçan Zeynep mi bebekten kurtulmak istemiştir yoksa bebeği kaçırarak birileri Zeynep’e ders vermek mi istemektedir?

Nifas oyunu boyunca kayıp bir bebeğin akıbetiyle ilgili varsayımlar ortaya atılırken gerçekleşen zaman atlamaları, bir ailede yaşanan eğlenceli ve trajik anları bir araya getiriyor. Oyun boyunca seyirciler de, tıpkı oyuncular gibi gülmek, ağlamak, öfkelenmek ve şaşkınlık gibi bir çok duyguyu bir arada deneyimliyor. Maaperform ekibi seyirciyle birlikte “İyi anne nasıl olunur?” sorusuna cevap arayan geniş bir çember kuruyor.

Künye

Yazan: Şirin Öten
Yöneten: Erdal Baran Şahin
Oyuncular: Burcu Gölgedar, Süreyya Bursa, Umay Anadolu Kaboğlu, Şirin Öten
Işık Tasarımı: Alev Topal
Müzik: Sevda Deniz Karali
Reji Asistanı: Begüm Tulgaroğlu
Işık Uygulama: Bilal Bilin
Dekor Uygulama: Gökdağ Yalçın, Ali Yalçın
Fotoğraf: Simru Hazal Civan
Afiş Tasarım: Gizem Köroğlu

*Doğum yapan kadının rahminden gelen kan. Lohusalık hali.