Kültür-Sanat

New York'ta dünyaca ünlü müzenin kapısından girenleri Refik Anadol'un sergisi karşılıyor

Anadol’un eserleri 5 Mart'a kadar MoMA’da sanatseverlerin ziyaretine açık olacak

17 Aralık 2022 09:05

ABD’nin New York kentinin dünyaca ünlü müzesi Museum of Modern Art, yeni dijital sanat koleksiyonunu, Türkiyeli bir dijital sanatçı olan Refik Anadol’un iki eserini alarak başlattı.

Medya sanatçısı Refik Anadol'un "Fluid Dreams" (Akışkan Rüyalar) ve "Unsupervised" (Yönetimsiz) adlı iki eseri müzede sergilenmeye başladı.

Giriş katında sergilenen eserler müzenin önündeki sokaktan geçenler tarafından da rahatça görülebiliyor. Refik Anadol bu eserlerini bir yapay zeka aracılığıyla “yaratıyor.”

Eserler kendilerine öğretilen formları veya resimleri, videoları her seferinde başka biçimde sergiliyor. Yani perdede gördüğünüz eser, o günün hava durumundan veya sizinle birlikte eseri izleyenlerin hareketlerinden vs etkileniyor ve o an değişiyor olabilir.

Anadol’un eserleri 5 Mart'a kadar MoMA’da sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Refik Anadol, daha önce Los Angeles’te ünlü mimar Frank Gehry’nin eseri olan Disney Tiyatrosu’nun dış yüzeyini büyük bir dijital sanat alanına çevirmişti.

Yine Anadol’un bir opera sanatçısıyla ortaklaşa geliştirdiği yapay zeka katkılı opera New York’taki ünlü Lincoln Center’da oynanmıştı. Geçen yıl İstanbul’da da çok büyük bir Refik Anadol sergisi olmuş, sergiyi izlemek isteyenler kuyruklaş oluşturmuştu.