Kültür-Sanat

Ulusal Tiyatro arşivini açtı, Nazım Hikmet'in Prag günleri belgesel oldu

09 Eylül 2023 00:30

Nazım Hikmet’in, Çekya’nın başkenti Prag’da 1956 yılında çekilen fotoğrafları ve şairin Prag günlerine dair belge ve görselleri belgesel haline getirildi.

Nazım Hikmet’in Çekya’nın başkenti Prag’da 1956-1958 yılında çekilen ve Prag Ulusal Tiyatrosu arşivlerinde bulunan fotoğrafları ve Nazım’ın Prag günlerine dair belge ve görsellerden oluşan belgeselin adı "Nazım ve Prag" oldu. 

Prag Büyükelçiliği'nin katkıları çekilen belgeselde Nazım’ın Slavia Cafe olarak bilinen bir mekanda dostlarıyla buluşması da yer alıyor.

"Nazım ve Prag" belgeselinin tanıtımı için düzenlenen gecede konuşan Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, gece şöyle konuştu:

"Nazım'ın Prag hatıralarını canlandırmak için Nazım'ın doğum günü vesilesiyle Slavia Cafe’nin sahibiyle anlaştık. Orada Büyükelçilik olarak bir Nazım Gecesi düzenledik…Gerçekten bizim için de çok anlamlı bir tören oldu ve bunu gelenekselleştiriyoruz. Her sene Nazım'ı kafede anmak için bir gece düzenleme konusunda da kafenin sahibiyle bir ön anlaşma yaptık… Siyasi görüş ve yöntemlerine katılabiliriz de katılmayabiliriz de, katılanlarınız da vardır, katılmayanlarınız da vardır. Ama onun Türkçemizi, Türk edebiyatını, Türk şiirini dünyaya tanıtma konusunda oynadığı rolü hepimiz kabul etmek durumundayız" dedi.