Politika

NATO, Afrin Hastanesi önünde nöbet bekleyen Türk askeri fotoğrafıyla yayımladığı 30 Ağustos paylaşımını sildi

LANDCOM, ilk yaptığı paylaşımı silerek başka bir fotoğrafla aynı mesajı yayımladı

31 Ağustos 2024 11:43

T24 Haber Merkezi

İzmir'de bulunan NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM), X hesabından yaptığı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamasında kullandığı fotoğrafı kaldırdı.

LANDCOM, ilk yayımladığı mesajda, Türkiye'nin Afrin'de kurduğu hastanenin önünde nöbet bekleyen Türk askeri fotoğrafı kullanmıştı. Fotoğrafa sosyal medyada tepkiler gelmişti. 

TIKLAYIN | NATO, 30 Ağustos kutlama mesajında Afrin Hastanesi önünde nöbet tutan Türk askeri fotoğrafı kullandı

İzmir'de bulunan NATO Müttefik Kara Komutanlığı, X hesabından yaptığı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama paylaşımında "Ev sahibi ulusumuzun 'Zafer ve Silahlı Kuvvetler Günü'nü kutluyoruz" denilmiş ve paylaşımda, Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtında sonrasında inşa ettiği Afrin Hastanesi önünde nöbet tutan Türk askeri fotoğrafı kullanılmıştı. Kutlama mesajında kullanılan fotoğrafa sosyal medyadan tepkiler geldi. LANDCOM daha sonra paylaşımı silerek başka bir fotoğrafla aynı kutlama mesajını yayımladı. 

LANDCOM'dan yapılan ikinci paylaşım

2022 yılında paylaşımı yine silmişti, 2023'te Yunanistan nota vermişti

NATO Müttefik Kara Komutanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yıl dönümü olan 2022 yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı silmişti. NATO Müttefik Kara Komutanlığı tarafından Türk askerlerinin fotoğrafıyla paylaşılan gönderide, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabı etiketlenmiş; Türkçe olarak, "Zafer Bayramınız kutlu olsun" denilmişti. Paylaşımın devamında ise İngilizce olarak, "Bugün Türk bağımsızlığının 100. yıl dönümü. Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamalarında NATO ve ötesindeki Türk müttefiklerimizin yanındayız" ifadeleri kullanılmıştı.

NATO’nun paylaşımı sonrası Yunanistan paylaşıma tepki göstermişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e resmi şikayette bulunduğunu duyurmuş; NATO’nun paylaşımını 'kabul edilemez bir adım' olarak nitelendirmişti. Yunanistan'ın tepkisi üzerine tweet silinmişti. 

Geçen yıl da LANDCOM, X platformundan paylaştığı mesajda, "LANDCOM olarak ev sahibi ulusumuzun Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'nü kutluyoruz. Bu çok özel günde, LANDCOM'da ev sahibi olarak gösterdikleri misafirperverlik için Türkiye'ye şükranlarımızı sunmak isteriz. Türkiye, NATO'ya katıldığı 1952 yılından bu yana çok sayıda operasyon ve tatbikata katılmış ve askerlerinin büyük profesyonelliğini ve azmini her zaman göstermiştir. Türkiye ve NATO birlikte daha güçlü ve daha güvenlidir!" ifadelerini kullanarak Zafer Bayramı'nı kutlamıştı. 

Daha sonra eKathimerini'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre; Yunanistan'ın NATO Daimi Temsilcisi, NATO Genel Sekreteri'ne yazılı bir protesto mektubu göndermiş ve protesto mektubunda, "Türkiye'nin milli gününü müttefik bir ülkeye karşı kazanılan zafer gününe bağlamak kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı.