Bilim / Teknoloji

NASA'nın güneş keşif uydusu 'Parker' Venüs'e ikinci yakın geçişini yaptı

Güneş yörüngesinde toplam 24 tur yapacağı bildirilen keşif uydusu, dördüncü turuna 29 Ocak 2020'de başlayacak

28 Aralık 2019 14:04

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 'Parker Güneş Keşif Uydusu', Venüs'e ikinci yakın geçişini yaptı. NASA'dan yapılan açıklamada, uydunun Güneş'in yörüngesindeki keşif yolculuğunda rotasını belirlemek amacıyla Venüs'ün kütle çekiminden yararlanarak gezegenin çevresinden ikinci kez geçtiği bildirildi.

Webtekno'nun haberine göre, Güneş'in yörüngesindeki üçüncü turunu tamamlayan uydu, dördüncü turuna başlamasını sağlayacak 'kütle çekimi destek manevrası'nı yapmak üzere Venüs'ün 1870 mil (yaklaşık 3 bin kilometre) yakınından ikinci kez geçti. 

'Paker Uydusu', 7 yıl sürecek olan keşif yolculuğunda Güneş'in yörüngesinde toplam 24 tur gerçekleştirecek. Uydunun, Güneş yörüngesindeki dördüncü turuna 29 Ocak 2020'de başlayacağı biliniyor.

'Parker Güneş Keşif Uydusu' hakkında

Uydu, Florida’da bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü’nden hareket ederek Güneş'in atmosferi hakkında bilgi toplamak amacıyla yolculuğuna başlamıştı. Yaklaşık 1370 santigrat derece sıcaklığa maruz kalması beklenen uydunun, erime gibi durumlarla karşılaşıp karşılaşmayacağı da merak edilmişti.

Etrafı karbon kompozit ısı kalkanı denilen, çok yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olan bir madde ile kaplanan araç, sabaha karşı fırlatılarak yolculuğuna başlamıştı. Dış kaplamasından ötürü uydunun iç kısmının oda sıcaklığında kalması sağlanmıştı. Boyut olarak ortalama bir otomobil büyüklüğüne sahip olan uydu, aynı zamanda güneş atmosferi boyunca uçacak ilk uzay aracı olma özelliğini de taşıyordu. Ayrıca saatte 692.000 kilometre hızla yolculuk yapan araç, insan yapımı en hızlı araç olma özelliğini de taşıyor.