Gündem

Raci Şaşmaz'ın şirketi kentsel dönüşüm davasında haksız bulundu

Şaşmaz'ın şirketinin 274 bin 230 TL’yi geri ödenmesine hükmedildi

16 Kasım 2019 14:42

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre Gülser Uzunca isimli kişi, Brooklyn Dream (Brooklyn Rüyası) projesinden ev sahibi olmak istedi. Bu kapsamda da Selimoğlu Yapı İnşaat ile 29 Temmuz 2017 tarihinde sözleşme imzaladı. Uzunca, Brooklyn Dream projesinin a bloğunda yer alacağı belirtilen daireyi 343 bin 632 TL bedelle satın aldı. Sözleşmeye göre ev, 30 Eylül 2019’da teslim edilecekti. Ancak projenin inşaatı, satılan 172 daire ile ticari alanlara rağmen sadece başlangıç kısmı olan ‘fore kazıkların çakılması’ aşamasında kaldı.

Yapılan sözleşmeye uygun şekilde söz konusu firmaya 274 bin 230 TL ödeme yapan Uzunca, inşaatın başlamaması üzerine kalan 9 senetlik tutarı ödemedi, konuyu da yargıya taşıdı. Uzunca’nın şikâyeti üzerine açılan dava, İstanbul 5. Anadolu Tüketici Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Dava kapsamında 10 Nisan 2019 tarihinde bilirkişi raporu hazırlandı

Bilirkişi: Ekonomik nedenlerle açıklanamaz

Bilirkişi raporunda, Uzunca ile Selimoğlu İnşaat arasındaki sözleşmenin noterden düzenlenmediğine dikkat çekildi. Raporda, yaşananlar nedeniyle Uzunca’nın 274 bin 230 TL asıl alacağı, 32 bin 406 TL de işlenmiş faiz olmak üzere toplam 306 bin 636 TL alacaklı olduğu belirtildi. Bilirkişi, Uzunca’nın geçersiz satış sözleşmesi kapsamında Selimoğlu İnşaat’a verdiği 9 adet, 27 bin TL bedelli senetlerden borçlu bulunmadığını ve bu senetlerin iptallerinin gerektiğini de dile getirdi. Raporda, şu ifadelere yer verildi: “İnşaat sektöründe kriz yaşandığı herkesçe bilinen bir konudur. Dava konusu proje için sözleşmenin yapıldığı tarih 29 Temmuz 2017 tarihinde sektörde ekonomik nedenlerden ötürü durağanlığın kısmen yaşandığı dönemdir. Ancak inşaatın ruhsat tarihi olan 5 Nisan 2017 tarihinden itibaren hiç yapılmaması ekonomik nedenlerle açıklanamaz.”

Davanın karar duruşması 12 Kasım’da görüldü. Duruşmada Uzunca’nın avukatı Berkay Koçak ile Selimoğlu İnşaatı’nın avukatı Mücahit Çamur katıldı. Duruşmada söz alan Avukat Koçak, “Bilirkişi raporu ile davamızın haklı olduğu görülmüştür. Daha fazla mağdur edilmemek için davamızın kabulü ile senetlerin iptaline karar verilmesini talep ederiz” derken, Avukat Çamur davanın reddini talep etti. Mahkeme kararını açıkladı; Selimoğlu İnşaat’ın, mağdur Uzunca’ya 274 bin 230 TL’yi geri ödemesine hükmetti. Ödemenin 26 Nisan 2018 tarihinden itibaren işleyen yasal faiz göz önünde bulundurularak yapılmasını istedi.

"Açılan davalar kazanılıyor ama..."

Konuya dair konuşan Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, şöyle dedi: “Maalesef insanlar yaşadıkları mağduriyeti devlet yetkililerine anlatamadılar. Her seferinde Yetkililer hukuk yolunu gösterdi, açılan davalar bir şekilde bitiyor, kazanılıyor. Ama maalesef şirketlerin içi boşaltılıp şirkette çalışan çaycının üzerine devredildiği için mahkeme ilamları çerçeveletip duvara asılacak durumda kalıyor. Bir an önce devlet duruma el koymalı, insanların hayalleri, umutları ile oynayanlara karşı yurt dışına çıkış yasağı uygulayıp mal varlığına ve elden çıkardığı mal varlıklarına el koymalı.

TIKLAYIN - Kentsel dönüşümde "dolandırıcılık" davası: Yapımcı Raci Şaşmaz da yargılanacak