Gündem

Naci Görür, İmamoğlu’nun projesini değerlendirdi: Depreme dayanıklı bir İstanbul şablonuna uygundur

07 Şubat 2024 20:55

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Afete Dayanıklı İstanbul’ sunumunu dinleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Sunulan proje, depreme dayanıklı bir İstanbul şablonuna uygundur” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı”nı Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. İBB’nin 5 yılda depreme yönelik yaptığı çalışmaları paylaştı. Yeni dönem için projelerini duyurdu, 10 başlıkta İstanbul'da dönüşüm için vaatlerini sıraladı. Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, CHP Parti Meclisi Üyeleri Bedirhan Doğru, Cem Aydın ve Mahir Yüksel ile Prof. Dr. Naci Görür ve çok sayıda akademisyen katıldı.

İstanbul’un vizyonunu oluşturacak ve dönüştürecek projeler için tematik toplantıların ilkini İstanbul için tam yol ileri başlığıyla gerçekleştiren İmamoğlu, “Depremle mücadele, afetle mücadele bizim en önemli konularımızın başında. Afetlere dayanıklı bir İstanbul sürecini özenli bir biçimde takip edeceğiz, zorlayacağız. Çok paydaşı olduğunu bilerek, bütün paydaşlarını meselenin içinde tutmaya gayret edeceğiz. Gelmek istemese de, olmak istemese de çağrılarımızı yapmaya ısrarla devam edeceğiz. Ama aynı zamanda yapılan her çağrıya da eşlik konusunda ‘amasız’, ‘fakatsız’ koşa koşa gideceğiz. Çünkü bu mesele gerçekten ülkemiz için çok önemli bir mesele” dedi.

“Bugünden başlayarak 10 ayrı temada İstanbul'u geleceğe taşıyacak ve kentimizi dönüştürecek projeleri sunacağım” diyen İmamoğlu, “ Sunumlarımız tamamlandığında göreceksiniz ki 10 x 10= 100 başlıkta vizyoner projelerimizle biz bu sürece hazırız. 10 temada hazırlığımız var ve bu 10 temada 10 önemli maddenin her birisini sizlerle paylaşıyor olacağım ”şeklinde konuştu.

TIKLAYIN - İmamoğlu, Afetlere Dayanıklı İstanbul planını açıkladı, Erdoğan'a yanıt verdi: Devlet kimin ihtiyacı varsa onun yanında olmak zorundadır!

Gazete Duvar'da yer alan habere göre,  İmamoğlu’nun sunumunu izleyenler arasında yer alan Prof. Dr. Naci Görür, İmamoğlu'nun projesini değerlendirdi. Prof. Görür, “Biz İstanbul’u depreme dirençli bir kent yapmak zorundayız. Bu iş siyasetle, parti ile ilgilisi yok. Bizim insanımızın can güvenliği İstanbul’un depreme dayanıklı olmasıyla mümkündür. Bugün açıklananlar, İstanbul’un depreme hazırlama şablonuna uygundur. Daha önce açıklananlar da uygundur. Biri bazı bileşene daha ağırlık veriyor. Diğeri de başka bileşenlere ağırlık veriyor. İster muhalefet olsun ister iktidar olsun İstanbul için planları bilimsel şablona uygun. Bunlar sevindirici” dedi.

Verilen vaatlerin denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Görür, “Bence herkes bu anlattıklarını yapmakla mükellef. Halkımız da bütün farlarını buralara doğru yönelterek denetlemeli. Anlattıklarını yapmadıklarında sandıkta hesabını sorulmalı" diye belirtti. 


40 semtte 60 bin konutta güçlendirme desteği 

İmamoğlu'nun toplantısından bazı bölümler şöyle:

“Binasını yenileyecekler kadar, güçlendireceklerin de yanında olacağız. Bu amaçla, güçlendirme sistemimizi kurduk. Bu kapsamda yönetmeliğimizi de biz hazırladık. Meclis’te çoğunluğu aldığımız anda hızlı taramayla ilgili tespitlerimize göre güçlendirme yapılabilecek 60 bin konutu sisteme dahil edeceğiz. Talep gelmesiyle birlikte İstanbul Yenileniyor ve diğer teşviklerimizle kentsel dönüşüme hız verirken yeni konut üretimi projelerimize de hız kesmeden devam edeceğiz.”

25 semtte 20 bin yeni konut projeleri 

“Yeni konut üretimi kapsamında 17 farklı noktada 12.000 yeni ödenebilir konut üretim sürecini hızla başlatacağız. Bazı alanlarda özellikle anlaşmalarımızı tamamladık, yeni konutlarımızın temellerini bile attık, önümüzdeki günlerde yeni temel atma törenlerimize de bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz.

Bu kapsamda yeni dönemde projesi hazır 12 bin konutu, yeni projelerle 25 semtte 30.000 konuta tamamlayıp İstanbul halkının hizmetine sunuyor olacağız. 3’ünün temelini önümüzdeki günlerde atacağız. 2’si Eyüpsultan, 1 tanesi Sultangazi ilçemizde, temel atma törenlerimizi de birlikte yapacağız. 50 bin kentsel dönüşümden, 20 bin yeni konut projelerinden, 70 bin konutu önümüzdeki dönem hep birlikte tamamlayacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Öncelikli bölgelerimizde yapacağımız planlama ve dönüşüm destek paketlerimiz aracılığıyla 125 bin konutun dönüşümüne de hep birlikte hız vereceğiz. Yani, başta ifade ettiğimiz 200 bin riskli konuta, ama güçlendirmeyle ama dönüşümle ama planlamayla ve diğer teşviklerimizle mutlaka güçlü bir şekilde dokunacağız.

Yıllarca ihmal edilmiş ilçelerimizden biri olan Sultangazi’ye bu dönemde önemli hizmetlerde bulunduk, bulunmaya da devam edeceğiz. Temel atma törenimizi Mart ayı içerisinde gerçekleştireceğimiz 509 konut birimi Sultangazi ilçemize ve Yunus Emre Mahallemize değer katacak bir proje olacak.”