Politika

Murat Yetkin: Türkiye’nin ABD’den yeni F-16 alımı için başvurması hem ABD hem Türkiye için bir sınav

Yetkin, "Türkiye’nin ABD’den F-16 talebi: dost muyuz, düşman mı?" başlıklı bir yazı kaleme aldı

09 Ekim 2021 11:30

Gazeteci, yazar Murat Yetkin, bugünkü yazısında Türkiye'nin ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen F-16 savaş uçaklarından 40 adet almak için ABD'ye başvurmasını analiz etti. 

Bu başvurunun "hem ABD hem Türkiye için bir sınav, bir turnusol testi niteliğinde" olduğunu belirten Yetkin, "ABD yönetimi ve kongresinin bu satışı reddetmesi, Türkiye’ye silah satmayı S-400 gerekçesi dışında da istemediği anlamına gelecek. Bu durum, bir siyasi saplantının hem NATO savunmasını (Türk F-16’ları daha yeni Polonya-Baltık devriye görevinden döndü) hem Türk Hava Kuvvetlerini zayıflatması anlamına gelecek"  ifadesini kullandı.

Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni F-16 satışı ABD bakımından sadece S-400 gerekçesiyle Türkiye’ye artık silah satmayacak olmasının bir bahanesi olup olmaması bakımından sınav değil. Aynı zamanda ABD’nin Avrupa ve Orta Doğu stratejik meselelerine miyop bakışının derecesini gösterecek olması bakımından da sınav.
...
Türkiye açısından sınav olma niteliği ise gelinen noktada ABD’nin güvenilir bir müttefik olmaya devam edip etmeyeceğini gösterecektir. Yani, Erdoğan bir anlamda 30-31 Ekim’de Roma ‘daki G20 zirvesi sırasında görüşeceği duyurulan Biden’a, 'Zoraki de olsa dost musun, düşman mısın?' diye sorumuş oluyor. Bu sorunun yanıtını en çok bekleyenler arasında Putin’in bulunduğunu tahmin etmek zor değil."

Yazının tamamı için tıklayın. 

TIKLAYIN - Reuters: Türkiye, 40 tane F-16 ve onlarca modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvurdu