Bilim / Teknoloji

Murat Yetkin: Beylikova'da keşfedilen stratejik madenler Türkiye’deki teknolojik gelişmeyi hızlandırabilir

(Fotoğraf: Enerji Bakanlığı)

04 Haziran 2024 12:32

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunan NTE yataklarının Türkiye'deki teknolojik gelişmeleri hızlandırabileceğini aktardı. 

Yetkin, "Eti Maden’in yıllar süren çalışmalarıyla Eskişehir’in Beylikova ilçesi yakınlarında bulduğu NTE yatakları Türkiye’nin kısa sürede yeni teknolojileri dışalıma ihtiyaç duymadan üretecek duruma getirebilir. Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre Beylikova, ham halde 694 milyon tonluk kapasitesiyle dünyada Çin’deki Obo yataklarından sonra ikinci büyük tek yatakta NTE kaynağı sayılıyor. Kaynaklar sanayide kullanılan 17 NTE’nin Beylikova’da bulunduğunu bunlardan 10 madenin işlenebilir durumda olduğunu söylüyorlar." dedi. 

"Beylikova sahasında nükleer santrallerde uranyum teknolojisinin yerini alabilecek toryum ve savunma sanayii alanında da kullanımı olan manyezit yataklarının da bulunduğu bildiriliyor." diyen Yetkin, "Eskişehir’de bulunan nadir toprak elementleri yatakları gereğince işlenebildiği takdirde Türkiye’nin belli stratejik alanlarda teknoloji sıçramalarına da destek olacak bir gelişme. Dışişleri Bakanı Fidan’ın Çin temasları, Enerji Bakanı Bayraktar’ın temaslarını sıcak tutup ilerletmek bakımından da sonuçlar doğurabilir." ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...