Politika

Murat Yetkin: ABD’nin Suriye’deki güvenlik üzerine söz söyleme hakkı var, sınır komşusu Türkiye’nin yok, öyle mi?

17 Ocak 2025 11:18

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski başkanı Mesud Barzani ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında gerçekleşen kritik ziyareti ve Türkiye-ABD-YPG hattındaki gelişmeleri yazdı. 

Barzani-Abdi görüşmesinin “Birleşirsek ayakta kalırız, bölünürsek düşeriz. Başkan Mesud Barzani, Erbil’de SDG Komutanı Mazlum Abdi ile bir araya geldi” notuyla duyurulduğunu aktaran Yetkin, İngiliz haber ajansı Reuters'taki “Kuzeydoğu Suriye yönetimi SDG’ye bırakılırsa PKK’nın Suriye’den çekilebileceği" haberinin de bu görüşmenin üzerine yayımlandığını hatırlattı. 

Hükûmetten konuyla ilgili resmî bir tepki gelmediğini ancak kaynaklarından edindiği bilgiye göre Ankara'nın Türk sınırında SDG'nin rol oynayacağı bir oluşum ihtimâlini tartışmak dahi istemediğini aktaran Yetkin, şöyle devam etti: 

"Bu konuda Ankara ve Şam görüş birliği içinde görünüyor. SDG militanlarının toplu halde, özellikle de (Suriye ordusu içinde bir 'Kürt tugayı' söylentilerinin yayılmak istenmesine atfen) ayrı bir birlik oluşumunda yeni Suriye ordusuna katılmaması gerektiğinin Suriye heyetiyle son görüşmelerde de ele alındığı anlaşılıyor."

Ankara ve Washington'da önemli gelişmeler

"Bu gelişmelerden bir gün önce, 15 Ocak’ta konuya dair ikisi Ankara, biri Vaşington’da üç gelişme yaşanmıştı." diyen Yetkin şunları yazdı:

"Şam’daki HTŞ yönetiminin Dışişleri ve Savunma Bakanlarıyla İstihbarat Başkanı Ankara’da Türk muhataplarıyla görüşmüştü. Görüşmelerde Suriye’de DEAŞ/IŞİD ile mücadele gerekçesiyle, ABD ve PKK etkisindeki SDG üzerinden varlığıyla mücadele de önemli yer tutmuştu. HTŞ lideri Ahmed el Şara, daha önce görüştüğü SDG yetkililerine Kürt özerk bölgesi kapısını kapatmıştı.

Ankara’daki bir diğer gelişme, Ahmet Türk, Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan DEM Parti heyetinin haftaya İmralı’daki PKK lideri Abdullah Öcalan ile ikinci görüşme için Adalet bakanlığına başvuracaklarını açıklamasıydı. Süreci başlatan MHP lideri Devlet Bahçeli’yse, ikinci görüşmeden Öcalan’ın PKK’dan kendini dağıtıp silahları bırakması çağrısını beklediğini söylemişti."

"ABD'nin söz söyleme hakkı var, sınır komşusu Türkiye'nin yok, öyle mi?"

Son olarak 20 Ocak'ta görevi devralacak olan Donald Trump'ın Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye'nin Suriye'deki hamleleriyle ilgili sözlerini hatırlatan Yetkin, Rubio'nun söylemlerinin Trump’ın “Suriye’de ne işimiz var?” söylemiyle çeliştiğini yazdı. "Suriye çöllerinde DEAŞ’a karşı Amerikan askeri ölsün istemiyor ve DEAŞ tutuklularını -tıpkı El Kaidecileri Guantanamo’da tutmaları gibi, DEAŞ’lıları da sahipsiz Suriye topraklarında, başlarına SDG’yi koyarak tutmak istiyorlardı." diyen Yetkin, "ABD’nin SDG ihtiyacının bir nedeni de İsrail’in verdiği destek. İran, Hizbullah ve Hamas üzerinden yediği darbelerle şu anda Filistin-Lübnan-Suriye sahasından çekilmiş görünüyor ama İsrail’in her zaman bir ileri karakol ihtiyacı var." ifadelerini kullandı. 

Gazeteci-yazar Yetkin, "Bu gelişmeler karşısında Türkiye’nin sinirlerinin gerilmesi gayet doğal." diyerek şöyle sordu: 

"Bir de Rubio’nun Suriye’deki 'güçlüklerden' bahsederken 'Erdoğan ve niyetlerinden' söz etmesi var ki, gerçekten bir çifte standart şahikası: On bin kilometre ötedeki ABD’nin Suriye’deki güvenlik durumu üzerinde söz söyleme hakkı var, sınır komşusu Türkiye’nin yok, öyle mi? Öyle mi?"


Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır.