Kültür-Sanat

“Mülteci Çocukların Gözünden” sergisi Beyoğlu’nda açılıyor

Engelli mülteci gençlerin içinde yaşadıkları toplumun yaratıcı, becerikli ve faal üyeleri olduklarını göstermek amaçlanıyor

06 Aralık 2019 13:56

İstanbul, Gaziantep ve Reyhanlı’da yaşayan mülteci gençlerin fotoğraflarının ve hikâyelerinin paylaşıldığı yeni bir sergi Beyoğlu’nda açılıyor. “Hayaller: Gençlerin Gözünden Suriye Krizi” isimli serginin açılışı 9 Aralık Pazartesi günü saat 18:00’de Divan Brasserie'de düzenlenecek. Sergi 9-11 Aralık 2019 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Fotoğraflar ve hikâyeler izleyicilerle buluşacak

Relief International, geçtiğimiz kasım ayında, Gaziantep, Reyhanlı ve İstanbul’daki mülteci gençler için fotoğrafçılık kursları düzenledi. Bu kursların katılımcıları ağırlıklı olarak Relief International’ın sunduğu fizik tedavi ve ruh sağlığı hizmetlerinden faydalanan engelli gençler oluşturdu. Sergide, gençlerin çektiği fotoğraflar arasından seçilen 40 fotoğrafa ek olarak gençlerin kaleme aldığı hikâyeler yer alacak.

Kurs kapsamında üç şehirde 10'ar genç, Türkiye'nin önde gelen foto muhabirlerinden Osman Örsal'la beşer günlük temel fotoğrafçılık atölyelerine katıldı. Fotoğrafçılık hakkında teorik bilgi edinen gençler, yaşadıkları kentin sokaklarında çıktıkları gezilerle bu bilgilerini uygulamaya dökme fırsatı edindi. Gençlerin faydalı bir beceri ve hobi kazanmasına yardımcı olmanın yanı sıra, bu kurslar gençlerin genel psikolojik durumlarını iyileştirmeyi hedefledi. Gençler günlük hayatlarını, yaşadıkları ortamları ve kendileri için manevi değeri olan nesneleri fotoğraflamanın yanı sıra, fotoğraflara eşlik eden hikâyeler kaleme alarak, kendi duygularını, anılarını ve hayallerini ifade etti. Fotoğraflara eşlik eden bu hikâyelerde mülteci gençler hikâyelerini kendi gözlerinden kendi kelimeleriyle anlattı.

"Engelli mülteci gençler içinde yaşadıkları toplumun yaratıcı, becerikli ve faal üyeleri"

Fotoğrafçılık kursu ile ilgili konuşan Relief International Türkiye Ülke Direktörü Andrea Patterson, “Fotoğraf kursu gençlere engellilik durumu ile ilgili hikâyelerini anlatma ve yaşantılarını kendi gördükleri gibi ifade etme aracı sağlayacak şekilde tasarlandı. Umuyoruz ki gençlerin hayatlarına olumlu etki edecek ve gençler arasında dayanışma ilişkilerinin gelişmesine vesile olacak. Bu tür dersler organize ederek klinik hizmet sağlamanın ötesine geçip RI’nin hizmet ulaştırdığı topluluklarla ilişkileri geliştirmeyi ve de dünyaya engelli mülteci gençlerin içinde yaşadıkları toplumun yaratıcı, becerikli ve faal üyeleri olduklarını göstermeyi amaçlıyoruz” dedi.


Relief International (RI) Türkiye’de 2013 yılından bu yana faaliyette bulunan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. Relief International Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, ruh sağlığı ve fiziksel rehabilitasyon hizmetlerine odaklanarak, mülteciler için uzmanlaşmış sağlık hizmetleri sunmaktadır.

RI'ın öncülüğünde düzenlenen sergi, önleyici ve uzman sağlık hizmetlerinin sağlanması ile Türkiye’deki mülteci topluluğun daha bilgili ve dirençli hale gelmesini hedefleyen ve Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım (ECHO) ile ABD hükümetinin sağladığı finansmanla Relief International tarafından hayata geçirilen insani yardım programlarının parçasıdır.

Bu programlar kapsamında Relief International, uygulama ortakları Uluslararası Tıbbi Bakım ve Destek Organizasyonları Birliği (UOSSM), Ulusal Suriye Protez Uzuv Projesi (NSPPL) ve Mülteciler Derneği’nin yardımlarıyla Suriyeli mültecilere fizik tedavi ve psikolojik destek hizmetleri sunmaktadır.


Sergi adresi: Divan Brasserie; İstiklal Caddesi, Merkez Han Binası No:181, 5. Kat