Gündem

MSB 'Hesap zamanı' diye duyurdu, TSK Taksim'deki saldırıdan 6 gün sonra Suriye ve Kuzey Irak'taki hedefleri havadan vurdu

20 Kasım 2022 01:15

T24 Haber Merkezi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İstiklal Caddesi'nde altı kişinin öldürüldüğü bombalı terör saldırısından 6 gün sonra Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çeşitli hedeflere hava harekatı gerçekleştirdi.  

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 'Pençe Kılıç' isimli hava harekatında Suriye ve Irak'ın kuzeyinde Türkiye'ye yönelik terör saldırılarında üs olarak kullanılan bölgelerin vurulduğunu bildirdi. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Ülkemizin ve milletimizin güvenliğine kastedenlerden yaptıklarının hesabını bugüne kadar sorduk, sormaya devam edeceğizTerör örgütünün sözde karargâhları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi." açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesabından da, "Cumhurbaşkanımız  Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya dönüşünde Pençe Kılıç Harekâtı'nın başlatılması talimatını verdi." paylaşımı yapıldı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından pazar sabah 01.12'de yapılan paylaşımda, "Hesap zamanı. Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!" yazıldı ve havalanmakta olan bir F-16 savaş uçağının fotoğrafı paylaşıldı.

Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği YPG'ye bağlı SDG'nin 'basın sözcüsü', Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda TSK'nın Kobani'yi vurduğunu ifade etti. 

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da savaş uçaklarının Kobani kırsalındaki mevzilerin vurulduğunu belirtti.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Kobani, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın hemen çıkışında yer alıyor.

Yerel kaynaklar ve bölgedeki gazeteciler, bombardımanın Kobani'den Derik'e kadarki sınır hattı boyunca gerçekleştirildiğini öne sürdü. HaberTürk kanalı, hava harekatının Suriye'den Irak'ın Kuzeyi'ne Türkiye'nin sınır hattının ciddi bir bölümünü kaplayan alanda gerçekleştirdiğini aktardı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 13 Kasım Pazar günü Taksim'de İstiklal Caddesi'ni bombalayarak altı kişinin ölümüne, yaklaşık 100 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıda teröristlerin Afrin'den Türkiye'ye geldiğini ve eylem talimatının Kobani'den verildiğini düşündüklerini açıklamıştı. Soylu, cuma günü yapılan İçişleri Bakanlığı bütçe görüşmelerinde de, "Mersin saldırısı da Menbiç'ten oldu, İstiklal Caddesi saldırısı da Menbiç'ten oldu" ifadelerini kullandı.

Habertürk Dış Politika ve Güvenlik Politikaları Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin, canlı yayında yaptığı değerlendirmede "Tel Rifat, Maranes, Malikiye bölgesinin kısmi, Kobani, Musul-Erbil arası Karaçok Dağı. Erbil-Kandil arasındaki Serbeser. Sincar ve Asos. Yıllardır operasyonları takip ediyorum. İlk defa bu kadar geniş bir alanda geniş bir operasyon" değerlendirmesinde bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı: Ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere 'Pençe Kılıç Hava Harekatı' icra edilmiştir

Milli Savunma Bakanlığı'ndan pazar günü sabah saat 03.13'te yapılan açıklamada, "PKK/KCK/YPG ve diğer terör unsurlarını etkisiz hale getirmek için Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde hedeflere harekat gerçekleştirildiği" bildirildi. MSB, harekatın adının 'Pençe Kılıç Hava Harekatı' olduğunu belirtti. 

MSB, Türkiye'nin harekatı Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleştirdiğini bildirdi. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şöyle: 

"PKK/KCK/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hâle getirerek; Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek maksadıyla;

Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere PENÇE KILIÇ HAVA HAREKÂTI icra edilmiştir."

Antlaşmanın 51. Maddesi ne diyor?

MSB tarafından harekata ilişkin olarak açıklanan "Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında gerçekleştirdiği" ifadelerinde sözü geçen 51. madde, BM üyesi ülkelere, silahlı saldırı halinde meşru müdafaa hakkı tanıyor.

Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Bu Antlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.

Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."

Türkiye antlaşmayı 15 Ağustos 1945'te onayladı

Birleşmiş Milletler Antlaşması 26 Haziran 1945 tarihinde San Francisco'da imzalandı ve 110. maddeye uygun olarak 24 Ekim 1945'de yürürlüğe girdi. Türkiye Antlaşmayı Milletlerarası Adalet Divanı Statüsüyle birlikte 15 Ağustos 1945'te onayladı.

MSB, harekattan ilk görüntüleri paylaştı

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından harekata ilişkin ilk görüntüler, "Terör yuvaları tam isabet vuruşlarla yerle bir ediliyor" başlığıyla paylaşıldı.

 

NTV: Rusya'nın kontrolündeki hava sahası kullanıldı

NTV, harekatta Rusya'nın kontrolündeki Suriye hava sahasının da TSK tarafından kullanıldığını bildirdi. Bu bilgiye göre Rusya'nın kontrolündeki Suriye hava sahası, yıllar sonra ilk kez Türk savaş uçaklarına açıldı.

Savaş uçaklarının görüntüsü paylaşıldı

AA, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan savaş uçaklarının görüntüsünü paylaştı. 

Adalet Bakanı'ndan "Ordumuzun muhafızı, yâr ve yardımcısı ol" paylaşımı 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Suriye ve Irak’ın Kuzeyinde operasyon başlatan Kahraman Ordumuza başarılar diliyorum. Duamız kahraman ordumuzun hedeflerine ulaşması ve muzaffer olması içindir. Ya Rabbi! Ordumuzun muhafızı, yâr ve yardımcısı ol…" ifadesini kullandı. 

Bakan Akar: Terör örgütünün sözde karargâhları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar,  Pençe-Kılıç Hava Harekâtı'na ilişkin olarak, "Ülkemizin ve milletimizin güvenliğine kastedenlerden yaptıklarının hesabını bugüne kadar sorduk, sormaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı. Akar, "Terör örgütünün sözde karargâhları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi."  dedi.

Bakan Akar, "Teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, depolar büyük bir başarıyla tahrip edildi. Terör örgütünün sözde kararg3ahları da tam isabetle vuruldu" ifadesini kullandı. 

Akar şunları kaydetti:

"Teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, depolar büyük bir başarıyla tahrip edildi. Bunları yakından takip ettik. Terör örgütünün sözde karargâhları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi. Sadece ve sadece teröristler ve teröristlere ait yapılar hedef alındı. Teröristlerin barınakları, sığınakları, inleri, mağaraları başlarına yıkıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin pençesi bir kez daha teröristlerin tepesindeydi. 40 yıldan beri ülkemizin, milletimizin başına musallat olan terör belasından ülkemizi, milletimizi kurtarmakta azimli, kararlı ve buna muktediriz. Şehitlerimizin, masum insanların kanını hiçbir zaman yerde bırakmadık, bırakmıyoruz, bırakmayacağız! Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından ülkemizin ve milletimizin güvenliğine kast edenlerden yaptıklarının hesabını bugüne kadar sorduk, sormaya devam edeceğiz.

TIKLAYIN | Bakan Akar’dan Pençe-Kılıç Hava Harekâtı açıklaması: Terör örgütünün sözde karargâhları da tam isabetle vuruldu, tahrip edildi

MSB harekâttan  fotoğraflar paylaştı

MSB'nin resmî Twitter hesabından harekâta ilişkin fotoğraflar paylaşıldı. Paylaşımda, "Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde TSK Komuta Kademesi ile gittiği Hava Kuvvetleri Harekât Merkezinde, terör hedeflerinin imhasını anbean takip etti ve talimatlar verdi." denildi.

İletişim Başkanı: Terörü kaynağında yok etmeye devam edeceğiz

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter hesabından "Dün gece başlayan ve başarıyla icra edilen Pençe Kılıç Harekatı’yla, teröristlere ait hedefler imha edildi. Terörün ve teröre hamilik yapanların Türkiye’yi istikrarsızlaştırma çabalarını boşa çıkarmaya, terörü kaynağında yok etmeye devam edeceğiz." açıklamasını yaptı. 

Erdoğan harekât talimatını Endonezya dönüşü vermiş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Erdoğan Dijital Medya" isimli sosyal medya hesabından bugün başlatılan Pençe Kılıç Harekâtı'na ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda Erdoğan'ın harekât talimatını Endonezya dönüşünde verdiği belirtildi.

TIKLAYIN | Erdoğan'ın sosyal medya hesabından paylaşıldı: "Cumhurbaşkanımız, Endonezya dönüşünde Pençe Kılıç Harekâtı'nın başlatılması talimatını verdi"

MSB: 89 hedef imha edildi

MSB,  "Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla; Teröristler tarafından ülkemize saldırılarda üs olarak kullanılan Irak kuzeyindeki Kandil, Asos, Hakurk ile Suriye kuzeyindeki Arap Pınarı, Tel Rıfat, Cizire ve Derik bölgelerine PENÇE-KILIÇ Hava Harekâtı başarıyla icra edilmiştir. İcra edilen PENÇE-KILIÇ hava harekâtı ile; ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ve sözde karargâh ve eğitim kamplarından oluşan ilk aşamada 81, bu sabah 8 olmak üzere toplam 89 hedef imha edilmiş, çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Hava harekâtı ile etkisiz hâle getirilen teröristlerin arasında terör örgütünün sözde yöneticileri de bulunmaktadır." açıklamasını yaptı. 

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Büyük oranda yerli ve millî mühimmat kullanılan harekât sonrası tüm uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüştür.

Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edilecektir."

MSB: Çocuk katillerinden hesap sormaya devam edeceğiz!

MSB, bugün (20 Kasım) saat 16:54'ye yaptığı paylaşımda harekattan görüntüleri paylaştı. Yapılan sosyal medya paylaşımına ise "Bugün Dünya Çocuk Hakları Günü! Görmek istemeyenler olsa da terör örgütü PKK/YPG bu coğrafyada bebekleri ve çocukları acımasızca katletmeye devam ediyor. Son olarak dünyalar tatlısı Ecrin ve Yağmur’u bizlerden ayırdılar. Çocuk katillerinden hesap sormaya devam edeceğiz!" ifadelerine yer verildi.

MSB: Böyle yerle bir edildi! 

MSB, bugün (20 Kasım) saat 20.26'da harekattan yeni görüntülerinin yer aldığı paylaşım yaptı. "Böyle yerle bir edildi!" yorumuyla paylaşılan görüntülerde düzenlenen hava harekatında uçakların kalkış ve bombalama anlarına yer verildi. 

Görüntüler, "Ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları, sözde karargâh ve eğitim kampları böyle yerle bir edildi!" yorumuyla paylaşıldı.

ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu vatandaşlarına uyarı yapmıştı

ABD'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil kentinde bulunan Başkonsolosluğu cuma akşamı, Türkiye'nin gelecek günlerde Suriye veya Irak'ın kuzeyine bir askeri hamle yapabileceğine dair açık kaynaklardaki iddiaları takip ettiklerini belirtmişti. 

Bu hafta Reuters'a açıklamada bulunan üst düzey bir Türk yetkili, "Suriye Türkiye için bir ulusal güvenlik sorunudur. Bu konuda zaten çalışmalar yapılıyor" demiş ve "Şu anda Irak'ta PKK'ya yönelik operasyonlar var. O tamamlandıktan sonra Suriye'de belirli hedefler var" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, Suriye'ye 4 kapsamlı harekat gerçekleştirdi

Türkiye 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyine 4 kapsamlı operasyon düzenledi. Bu harekatlar 2016'da Cerablus, El-Bab ve Halep'e yapılan Fırat Kalkanı, 2018'de Afrin ve Halep'e yapılan Zeytin Dalı, 2019'da Rasulayn ve Tel Abyad'a yapılan Barış Pınarı, 2020'de İdlib'e yapılan Bahar Kalkanı harekatları.

2019'daki  'Barış Pınarı Harekâtı'nın ardından sahada oluşan durum