Dünya

Moskova'da IŞİD saldırısı: 133 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi tutuklandı

Rusya Soruşturma Komitesi, hayatını kaybeden 133 kişinin bazılarının kurşun yaralarından, bazılarının da komplekste çıkan büyük yangında öldüğünü açıkladı

23 Mart 2024 12:46

T24 Dış Haberler

Rusya'nın başkenti Moskova'da dün gece konser salonuna gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 133'e yükseldi. Rus güvenlik güçleri, saldırıyı kamuflaj giymiş 5 saldırganın gerçekleştirdiğini bildirirken, saldırıyı IŞİD üstlendi. Öte yandan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü, Moskova yakınlarındaki saldırıdan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 11 kişinin yakalandığını söyledi. Enkaz altındakileri arama çalışmalarının ise devam ettiği bildirildi.

TIKLAYIN | Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı | IŞİD saldırıyı üstlendi

Kremlin, bugün yaptığı açıklamada 133 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırıyla ilgili olarak 4 şüpheli silahlı kişinin de bulunduğu 11 kişiyi tutukladığını duyurdu.

FSB güvenlik servisi şefi Alexander Bortnikov'un Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gözaltına alınanların "dört terörist" olduğunu ve servisin suç ortaklarını tespit etmek için çalıştığını bildirdiğini söyledi.

Saldırı sonrası konser salonunda Rusya Soruşturma Komitesinden uzmanlar, kriminologlar ve araştırmacıların katılımıyla detaylı inceleme başlatıldı.

Rusya Soruşturma Komitesi, olay yerinde inceleme yaptı (Fotoğraf: AA) 

Öte yandan Rusya Soruşturma Komitesi, hayatını kaybeden 133 kişinin bazılarının kurşun yaralarından, bazılarının da komplekste çıkan büyük yangında öldüğünü açıkladı. 

TIKLAYIN | Kremlin: Moskova'daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişi yakalandı

Interfax: Ukrayna sınırında yakalandılar

Interfax, FSB güvenlik servisinin dört şüpheli silahlı kişinin Ukrayna sınırına doğru giderken yakalandığını ve Ukrayna'da bağlantıları olduğunu söylediğini aktardı. Gözaltına alınanların Moskova'ya nakledildikleri belirtildi.

Ancak Rusya, saldırganların Ukrayna bağlantısına dair herhangi bir kanır sunmadı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihaylo Podolyak, Cuma günü yaptığı açıklamada, IŞİD'in üstlendiği saldırıyla Kiev'in hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

TIKLAYIN | Moskova saldırısı dünya basınında nasıl yer aldı?

"ABD'de istihbarat vardı" iddiası

ABD'li bir yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İslam Devleti'nin saldırıyı üstlendiğini doğrulayan istihbarata sahip olduğunu söyledi. Yetkili, Washington'un geçtiğimiz haftalarda Moskova'yı bir saldırı olasılığı konusunda uyardığını söyledi.
Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Rusları uygun bir şekilde uyardık" dedi ve ek ayrıntı vermedi.

Putin'den "ulusal yas"  açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Putin, (22 Mart 2023) dün akşam saatlerinde başkent Moskova'da IŞİD'in konser salonuna düzenlediği silahlı saldırıya ilişkin konuştu. Saldırı nedeniyle 24 Mart'ta ülke genelinde 'ulusal yas' ilan ettiğini duyuran Putin, "Dikkatlice planlanmış bir terör saldırısının yanı sıra önceden hazırlanmış bir toplu insan katliamıyla karşılaştık" dedi.

TIKLAYIN-Putin'den IŞID saldırısına ilişkin açıklama: 1 günlük "ulusal yas" ilan edildi