Politika

Mısır’a iade edilen İhvan mensubu Hüseyin’in akıbeti Cumhurbaşkanlığı gündemine taşındı

HDP'li Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a Muhammed Abdulhafiz Hüseyin’in Mısır'a iade edilme gerekçesini sordu

06 Şubat 2019 18:47

T24-ANKARA

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındıktan sonra Mısır’a iade edildiği ifade edilen İhvan mensubu Muhammed Abdulhafiz Hüseyin’in akıbeti ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a bir soru önergesi verdi.

Gergerlioğlu, Hüseyin’in, Somali'den 16 Ocak akşamı İstanbul Atatürk Havalimanı'na geldiğini, 17 Ocak günü sabah saatlerinde elektronik vize işlemlerini yaptığı esnada Mısır tarafından istenilen suçlular arasında olduğu tespit edildiğini, İhvan mensubu olduğu ve Mısır'da hakkında idam kararı olduğunun ortaya çıktığını, siyasi sığınma talebine bulunmasına rağmen bunun kabul edilmediğini, 18 Ocak'ta Mısır'a gönderilerek cunta kuvvetlerine teslim edildiğini bildirdi.

Gergerlioğlu,  Mısır'ın cezaevinde bulunan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin eski müsteşarı olan ve İstanbul'da ikamet eden Siyasi İlimler Profesörü Seyfeddin Abdulfettah’ın, Türkiye hükümetinden bu gibi sorunlarla karşılaşılmaması için havalimanındaki güvenlik güçlerinin, siyasi ilticada bulunan ve hayati tehlikesi bulunanların durumlarının tam anlamıyla ortaya çıkarılana kadar mühlet vermesini istediğini ifade etti.

Gergerlioğlu, Prof. Abdulfettah’ın, aynı şekilde bu tedbirlerle, haklarında suç işlediği yönünde iddia olanların, bu durumunun ispatlanması, kendilerine kefil olacaklar vasıtasıyla kefaletle serbest bırakılma hakkı tanınmasının insani ve hukuki olduğunu belirttiğini dikkat çekti. 

Gergerlioğlu, “Abdulfettah, siyasi sığınma talep edenlerin ülkeye kabul edilmeseler dahi hayatlarını devam ettirebilecekleri güvenli bir ülkeye yönlendirilme hakkının sağlanmasını da talep etti. Abdulfettah, bu gibi acı verici olayların tekrarlanmaması ve Türkiye'ye olan güvenin sarsılması adına yetkilileri önlem almaya çağırdı” dedi.

Gergerlioğlu’nun Okyay’a yönelttiği sorular şöyle:

-İhvan mensubu olduğu belirtilen Muhammed Abdulhafiz Hüseyin’in Mısır’a iade edildiği iddiası doğru mudur?

-Bu iddia doğruysa Muhammed Abdulhafiz Hüseyin’in iade edilme gerekçesi nedir?

-Muhammed Abdulhafiz Hüseyin’in uçakta ters kelepçe ile götürüldüğü haberi doğru mudur?

-Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü Pasaport Kontrol Büro Amirliği'nde görevli 8 polis memurunun açığa alındığı haberi doğru mudur? Eğer bu haber doğruysa 8 polisin iade prosedürünü belilirlediği inandırıcı mıdır?

-2015 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Benim gözümde Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi değil Muhammed Mursi Mısır Cumhurbaşkanıdır” demiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan halen aynı görüşte midir?

-Mısır ile ilişiklerdeki eksen değişikliğinin  sebepleri nelerdir?

-Muhammed Abdulhafiz Hüseyin neyin Mısır’a iade edilmesi karşılığında Mısır’dan bir talep olmuş mudur?