Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Selçuk’tan karne günü öncesi velilere ‘empati’ çağrısı

13 Haziran 2019 14:01

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilk ve orta okullarda eğitim döneminin sona ermesine sayılı günler kala velilere ‘empati’ çağrısında bulunarak, “Karne günü çocukları örselemek yerine onları cesaretlendirmek, bunun süreç olduğunu hissettirmek, koşulsuz şefkat-saygı göstermek önemli” dedi.

Hem Twitter hem de Instagram hesaplarından karne gününe dair açıklamalarda bulunan Selçuk, şunları söyledi:

“Cuma günü bir eğitim öğretim yılını daha noktalıyor; karneleri veriyoruz inşallah çocuklarımıza. Büyükler; ellerinde karneleriyle okuldan gelen çocukları karşılarken; kendi çocukluklarını hatırlasalar ne güzel olur.

“Karşılaştırma sürecinde başta çocuklar olmak üzere hepimiz yıpranıyoruz”

“Kıyas, olumlu da olsa, olumsuz da olsa zarar veriyor. Kimi ebeveynler çocuklar arasındaki doğal farklılığı kolayca değiştirilebilir zannediyorlar. ‘Kardeşler bile birbirine benzemiyor’ diyorlar ama kursa gönderirsek, ek ders aldırırsak, baskı uygularsak, başkalarını örnek gösterirsek olur düşüncesindeler. Bütün çocukları birbiriyle kıyaslayabiliyor, onlardan aynı şeyi, aynı sonuçları bekleyebiliyoruz. Karşılaştırma sürecinde başta çocuklar olmak üzere hepimiz yıpranıyoruz. Unutmayalım ki, karşılaştırma yapmıyorum demek bile bir karşılaştırmadır.

“Bir çocuk yüksek not aldığında aferin demek, almazsa bu aferinin söz konusu olamayacağını bildirmek; bilincin farkında olduğu bir durum ve çok yaralayıcı. Örselenen çocukların en büyük çıkmazı, sorunun kendilerinden kaynaklandığını sanmaları. Örselemek yerine onları cesaretlendirmek, bunun bir süreç olduğunu hissettirmek, koşulsuz şefkat-saygı beslemek yeterli. Benim, Millî Eğitim Bakanı olarak çocuklarımız adına sizlerden hassaten ricam; o gün elinde karnesiyle size doğru koşmakta olan çocuğu, kendi ‘çocukluğunuzu’, kendi ‘öğrenciliğinizi’ karşılar gibi karşılamanızdır…”