Eğitim

Millî Eğitim Akademisi tartışmaları: Öğretmenlerin emeği göz ardı ediliyor

"Akademi vasfı taşımayan bu kurumlar, maarif modeliyle belirlenen öğrenci profilini yetiştirecek şekilde şekillendirilmeye çalışılacak"

21 Haziran 2024 10:35

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim reformu kapsamında oluşturulması planlanan Milli Eğitim Akademisi, öğretmenler arasında büyük bir rahatsızlığa yol açtı. Cumhuriyet'ten Taylan Gülkanat'ın haberine göre, eğitimci Özgür Bozdoğan, akademide ders verecek olanların alacakları ücretin, mevcut öğretmenlerin aldığı ek ders ücretinin neredeyse üç katı olmasının öğretmenlerin emeğini değersizleştirdiğini vurguladı.

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) çerçevesinde kurulması düşünülen Milli Eğitim Akademisi'nde ders verecek eğitimcilerin ücret katsayısının 400 olarak belirlendiği bildirildi. Buna karşın, normal öğretmenlerin ek ders ücreti katsayısı 140 seviyesinde kalmış durumda. Bozdoğan, "Milli Eğitim Akademisi'nin öğretmenler için öngörülen ücretler, mevcut öğretmenlerin aldıkları ek ders ücretlerinin yaklaşık üç katına denk geliyor. Bu, temelde bir eşitsizlik yaratıyor ve öğretmenlerimizin emeğini değersizleştiriyor," dedi.

Eğitimci ayrıca, Milli Eğitim Akademisi'nin eğitim fakültelerini anlamsızlaştırdığını ve iktidarın siyasi yakınlık temelinde atamalar yapacağını iddia etti. "Akademi vasfı taşımayan bu kurumlar, maarif modeliyle belirlenen öğrenci profilini yetiştirecek şekilde şekillendirilmeye çalışılacak. İktidar, siyaseten kendisine yakın olmayan kişilerin bu kurumlarda görev almasına engel olacak," şeklinde konuştu.