Kültür-Sanat

Microsoft kurucusu Paul Allen'ın büyük sanat koleksiyonu açık artırmaya çıkıyor: Bir milyar dolardan yüksek bir satış bekleniyor

2018 yılında hayatını kaybeden Allen'ın koleksiyonunda 150'den fazla başyapıt bulunuyor

06 Kasım 2022 12:40

Microsoft’un kurucularından Paul Allen’in büyük sanat koleksiyonu gelecek hafta açık artırmaya çıkacak. 150’den fazla başyapıtın yer aldığı özel koleksiyonun 1 milyar dolardan yüksek bir fiyata alıcı bulması bekleniyor.

Bill Gates ile birlikte Microsoft’u kuran ve 2018 yılında yaşamını yitiren Paul Allen’in özel sanat koleksiyonunda Georges Seurat’ın Modeller eseri ve Paul Cezanne’nin La Montagne Sainte-Victoire isimli manzara çalışması da yer alıyor. İki eserin de 100 milyon dolardan yüksek bir fiyata satılacağı tahmin ediliyor. Koleksiyonda aynı zamanda Gustav Klimt’in 1903 tarihli “Birch Forest” isimli eserinin de 90 milyon dolardan yüksek bir fiyata satılması öngörülüyor.

Christie’s müzayede evinde satılan koleksiyonda aynı zamanda Boticelli, Renoir, David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud’un da eserleri yer alıyor.

Allen, 2016 yılında kendi seçtiği eserlerden oluşan koleksiyonla ilgili “ Bir tabloya baktığınızda başka bir ülkeye, başka birinin hayal gücüne bakıyorsunuz” ifadelerini kullanmıştı.

Christie’s Allen’ın koleksiyonunun tarihteki en büyük ve özel açık artırma olacağını söyledi.

Açık artırmanın tüm gelirinin Allen’ın talebi üzerine yardım kuruluşlarına bağışlanacağı belirtildi.

Microsoft’un kurucu ortağı Allen, 2010 yılında 13.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 37’inci insanıydı.