Politika

Mersin bilmecesi: Saadet Partisi'nin adayı ne yapacak; YSK, hangi durumda devreye girecek?

Kocamaz: Biz ne ihanetler gördük ama asla yılmadık...

20 Şubat 2019 13:54

İyi Partili Burhanettin Kocamaz, partisinin il başkanlığı heyetinin, adaylık listesini 17.00’den sonra Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmesi nedeniyle 31 Mart'taki yerel seçimde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olamadı. Bunun üzerine Saadet Partisi Mersin Büyükşehir Başkan adayı Erdal Alkan'ın Kocamaz'ın lehine adaylıktan çekileceği iddia edildi. Alkan iddiayı yalanlarken "Çekilmeyeceğim, çalışıyorum" dedi. 

MHP'den Tarsus'ta 3 dönem ilçe belediye başkanlığı yapmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen ve bu görevi de 5 yıl yapan Kocamaz partisinden istifa etti. İyi Parti'ye geçtikten bugüne büyükşehir belediye başkanlığı için çalışan Kocamaz, Mersin İl Başkanlığı'nın adaylık başvurusunu geç yapması üzerine Türkiye seçim tarihinde ilk olan bir durumla karşılaştı:

"Bir büyükşehir belediye başkan adayının adı, YSK’ya bildirilmemesi olayı!" 

Saat 17.25'te teslim edilen belgeleri YSK yetkilileri kabul etmedi. Kocamaz yaşananları "İçeriden vurulduk" sözleriyle değerlendirirken İyi Parti'den "Bu, partimize yapılmış dahili bir operasyon..." açıklamasını geldi; il yönetimi görevden alındı.

Saadet Partisi adayı lehine çekilecek iddiası

"Komplo yapıldı" iddiaları sürerken Kocamaz'ın "Henüz son sözümüzü söylemiş değiliz" ifadesi gözleri Saadet Partisi'ne çevirdi.

"YSK, T24'ün sorusu üzerine yaptığı açıklamada, bir adayın çekilmesi durumunda diğer ismin adaylığı için kurul kararına ihtiyaç olduğunu söyledi."

Saadet Partisi Mersin adayı Erdal Alkan, "Biz hiçbir şekilde ne Burhanettin Kocamaz'la ne temsilcileriyle ne de üçüncü bir tarafla görüşmedik. Şu anda Saadet Partisi'nin adayı olarak çalışmalarıma devam ediyorum. 'Kocamaz lehine çekilecek' iddiası dedikodudan ibarettir" dedi. 

Kocamaz'ın aday olamamasına üzüldüğünü kaydeden Alkan, yaşananları "komplo" olarak değerlendirdi; olayı kınadı. 

Saadet Partisi Genel Merkezi ile bir görüşme gerçekleştirdiğini bildiren Alkan, "Genel merkez tavrı benimle aynıdır. İttifak, aday değişikliği gibi bir durum söz konusu değildir" açıklamasını yaptı.

Kocamaz'dan açıklama

İYİ Parti Mersin İl Başkanlığı görevlileri adayların listesini saat 17.00'den sonra YSK'ya teslim etmesinin ardından Burhanettin Kocamaz'ın adaylığının riske girmesi üzerine partililer, destek olmak için Büyükşehir Belediye Binası'nın önünde toplandı.

Burada partililere hitap eden Kocamaz, "Ben hepinizi sükûnete davet ediyorum, lütfen biz bu kente gönüller yapmaya geldik. Bütün anketlerde görüldüğü gibi seçimi açık ara aldığımızı görenler kumpas üzerine kumpas yapıyor. Bugün yaşanan hadise şeytanın aklına gelecek bir şey değildir. Maalesef içimizden vurulduk. Bugün YSK ile ilgili yetki elinde olan vatandaş sanki özellikle dosyayı geciktiriyor. Bundan bir ay önce Sayın Hamit Tuna, “Burhanettin Kocamaz İYİ Parti’den bile aday olamayacak” demişti. Demek ki böyle bir plan varmış" şeklinde konuştu.

Kocamaz konuya ilişkin Twitter üzerinden de bir açıklamada bulundu. Kocamaz'ın mesajı şöyle:

“Sevgili Mersinliler, Değerli Yol Arkadaşlarım;

Seçimi açık ara alacağımız bir durumda iken Parti içinden vurulduk. Biz vurulduk. Biz ne ihanetler gördük!Ama asla yılmadık.Maalesef Sayın Hamit Tuna’nın göreceksiniz Kocamaz İYİ Partiden de aday olamayacak değerlendirmesi doğru çıktı.

Şunu herkes bilmelidir ki henüz son sözümüzü söylemiş değiliz. Kim ne derse desin. Biz hala pes etmedik. Herkes rahat olsun ve bizi izlemeye devam etsin. Mutlaka bir yol bulacak ve Mersin’i entrikalar ve ayak oyunlarıyla birilerine teslim etmeyeceğiz.”

Mevcut belediye başkanı Burhanettin Kocamaz, MHP’den istifa ederek İYİ Parti’ye geçmişti.

İyi Parti: Dahili bir operasyon

Yaşanan durumla ilgili olarak İyi Parti'den de açıklama yapıldı. Açıklamada olayın "ihmal" ya da "sorumsuzluk" olmadığı, bunun "İyi Parti’ye yönelik “dahili” bir operasyon" olduğu öne sürüldü.

Açıklama şöyle:

"Kurulduğu günden bu yana, türlü engeller ve oyunlarla karşılaşan İYİ Parti, bugün bir sınavdan daha geçmektedir. 31 Mart Yerel Seçimleri için ‘Aday Listeleri’nin teslimi, bugün saat 17:00 itibarıyla sona ermiştir. Partimizin aylar süren çalışmalar sonunda belirlediği adaylarından oluşan listeler de, bugün itibarıyla İl Seçim Kurulları’na teslim edilmiştir. Ancak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız sayın Burhanettin Kocamaz’ın adaylık evrakı, İl Yönetimi tarafından, saat 17:00’den sonra Seçim Kurulu’na götürüldüğü gerekçesi ile kabul edilmemiştir. Bu bir ihmal değildir. Bu bir sorumsuzluk da değildir. Bu, İYİ Parti’ye yönelik “dahili” bir operasyondur.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanacağı herkes tarafından kabul edilen, sayın Burhanettin Kocamaz’ın ve dolayısıyla partimizin yoluna örülen bu duvar, Türkiye’de siyasetin getirildiği noktayı tariflemek bakımından ibret vericidir.