T24 Haber Merkezi
Gezi davası hükümlüsü Tayfun Kahraman'ın eşi Meriç Kahraman, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Gezi eylemlerinden kalkışma olarak bahsedip, davada kesinleşmiş yargı kararının olduğunu öne sürmesine, "Gezi'yi bir kalkışma diye yaftalayıp 'Organize edenlerin cezaları verildi, Yargıtay da onadı' diyerek oldu bittiye getirme çabanızı bir hukukçuya yakıştıramıyorum. Madem öyle, AYM neden başvurumuzu bekletiyor?" sözleriyle tepki gösterdi.
Bakan Tunç, 12 yıl sonra başlatılan 'Gezi' soruşturmasını değerlendirdi: Nasıl 28 Şubat, 12 Eylül darbecileri yargı önüne çıkarıldıysa, zaman aşımı yok
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir televizyon programında, Menajer Ayşe Barım'ın, 12 yıl önceki Gezi Parkı eylemlerinin planlayıcılarından olduğu gerekçesiyle "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamasından tutuklanmasını şu şekilde değerlendirdi:
"2013 yılının mayıs ayında Gezi olayları. O günleri hatırlayacak olursak. Arap Baharı'nın Türkiye'ye geliyor gibi izlenim söz konusu idi. Gezi Parkı'nda 2 ağacın yer değiştirimesiyle başlayan protesto eylemi maalesef yakma, yıkma olarak başka bir şeye dönüştürüldü. İnsanlar öldü. Terörist paçavraları AKM'ye asıldı. Yargılama süreci başladı.
Eylemleri koordine edenler, organize edenlere ilgili kamu davası açıldı. İlk derece mahkeme karar verdi Yargıtay kararı onadı. Kesinleşmiş karar söz konusu. Gezi parkı olaylarının hükümete karşı darbe kalkışmasına yönelik bir karar söz konusu. 12 yıl sonra ne oldu da tekrar soruşturma başlatıldı?"
Meriç Kahraman, Bakan Tunç'un Gezi eylemlerini kalkışma olarak değerlendirmesine ve kesinleşmiş yargı kararının olduğunu öne sürmesine tepki gösterdi. Kahraman, Gezi Davası'nda olanları 6 maddede sıralayarak Tunç'un açıklamalarına şerh düşerken, 5 soru yöneltip, "Tüm bunlara rağmen bu dava sürecinin gerçekten adil, hakkaniyetli yürüdüğünü iddia edebilir misiniz?" sözleriyle Bakan Tunç'a tepki gösterdi.
Meriç Kahraman'ın sosyal medya paylaşımı şu şekilde:
"Dün Habertürk kanalında Mehmet Akif Ersoy’un konuğu olarak yaptığı açıklamalara istinaden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a;
Gezi Davası ile ilgili 7 Şubat 2025 tarihli açıklamalarınız gerçeği yansıtmıyor. Vicdana ve adalete ise aykırı.
Eşim ve meslektaşım Dr. Tayfun Kahraman özelinde konuşacağım.
Gezi'yi bir kalkışma diye yaftalayıp “Organize edenlerin cezaları verildi, Yargıtay da onadı” diyerek oldu bittiye getirme çabanızı bir hukukçuya yakıştıramıyorum. Hatırlatayım:
1- Gezi’den 6 yıl sonra açılan bu davada 2020 yılında “suç teşkil eden eylem ve bunlara dair somut delil olmadığı gerekçesi” ile 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “oy birliğiyle” beraat kararı verildi.
2- Beraat kararı veren hakimler sürüldü, HSK haklarında işlem başlattı.
3- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Dairesi bu dosyada “cebir ve şiddet ile hükümeti devirmeye teşebbüs suçuna” dair delil yoksa belki Çarşı Davası’nda vardır diyerek beraat kararını bozdu ve iki davayı birleştirerek yeniden yargılama başlattı. Böylece Gezi Davası da 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı.
4- Gezi Davası şiddet ve cebir unsuru bulunması için birleştirildiği Çarşı Davası’ndan 5 duruşma sonrasında tekrar ayrıldı ve 25 Nisan 2022’de bu dosyaya tek bir satır yeni bilgi / belge eklenmeden, tek bir satır hukuki gerekçe / somut delil sunulmadan ve “oy çokluğuyla” en ağır cezalar yağdırıldı.
5- Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Eylül 2023’te Gezi Davası’nı “hiçbir gerekçe ve delil sunmaksızın” bazı sanıklar için bozdu, bazıları için ise onadı.
6- Şiddet ve cebir ile hiçbir ilişkisi olmayan Gezi Davası sanıklarına en ağır cezaları oy çokluğuyla, gerekçesiz delilsiz yağdıran 13. ACM hakimleri önceki beraat kararının bozulmasına gerekçe edilen Çarşı Davası’nda oy birliği ile beraat kararı verdi.
“Adalet Bakanı” Yılmaz Tunç;
1- Şubat 2020 tarihli 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Oy Birliği ile verdiği Beraat Kararı’nı okudunuz mu?
2- Ocak 2021 tarihli İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Dairesi’nin Beraati Bozma Kararı’nı okudunuz mu?
3- Nisan 2022 tarihli 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Oy Çokluğu ile verdiği tutuklama kararını okudunuz mu?
4- Eylül 2023 tarihli Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Gezi Davası sanıklarından 5 kişiye Onama 3 kişiye Bozma kararını okudunuz mu?
5- Aralık 2024 tarihli 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Çarşı Davası’nda verdiği Beraat kararını okudunuz mu?
Ben hepsini okudum.
Tüm süreçleri yaşadım.
Vicdanıyla karar veren hakimlerin sürüldüğü, istenilen kararlar çıkana kadar süren, lehimize delillerin dinlenmediği, aleyhimize delillerin sunulmadığı, somut suçumuzun anlatılmadığı kararlar ile hayatımızın karartılmasını, kızım Vera ile birlikte gün be gün yaşadım.
Tüm bunlara rağmen bu dava sürecinin gerçekten adil, hakkaniyetli yürüdüğünü iddia edebilir misiniz?
Madem öyle, AYM neden başvurumuzu bekletiyor?
Bu sorularıma cevabınız var mı?"