Yaşam

Menderes Samancılar: Türkiye, aydın bir ülke değil

"Bir ülkeyi aydınlatmak için önce anayı babayı eğitmek gerekiyor"

14 Nisan 2019 09:30

Sinema oyuncusu Menderes Samancılar, Türkiye'de insanların çoğunun kendini kapatmış olduğunun söylerken "Maalesef aydın bir ülke değiliz. Ülkenin aydını çok az. Sadece kitap okumakla değil sokağa tükürmemekle aydın olunur" ifadelerini kullandı.

Posta'dan Alev Gürsoy Cinmen'e konuşan Samancılar'ın açıklamalarından bir kısım şöyle:

İç huzurunuz nasıl?

Genel olarak keyfim yok ama bence herkes böyle...

Seçimler mi etkiledi sizi bu kadar yoksa?

Yok canım! Seçimler elbet etkiler ama sadece bu olamaz karşılığı. Ekonominin durumu, pahalılık, demokrasinin yetersiz işleyişi etkiler. Etkiler de etkiler...

İsminiz Adnan Menderes’ten geliyormuş. Değil mi?

Adımı annem koymuş. Menderesci olurum diye. Annem Demokrat Partiliydi. Babamın partisi falan yoktu. Benim de partim yok. Emekten, özgürlükten, halklardan yanayım. Çocuklara siyasi simge isimler koymamak gerekir. Çünkü çocuğunuz belki başka çizgide olacak.

Hiç Demokrat Parti’ye ya da Adnan Menderes’e sempati duymadınız mı?

Adnan Menderes ve grubu idam edildi. Onların da Deniz Gezmiş’lerin de haksız yere idam edildiğini düşünüyorum. Bir insanın yaşamına son vermek diye bir yasa varsa, o yasaya karşıyım. Her suçun bir cezası olmalı ama idam olmamalı.

 Bugünün Türkiye’sini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maalesef aydın bir ülke değiliz. Ülkenin aydını çok az. Yani ülkenin genel yapısına baktığında herkes kendini kapatmış. Sadece kitap okumakla değil sokağa tükürmemekle aydın olunur. Dünyada olup bitenin farkına varmaktır aydınlık. Bir ülkeyi aydınlatmak için önce anayı babayı eğitmek gerekiyor.